A 2016. október 7-én megnyílt kiállítás létrejöttét, az eddigiekhez hasonlóan, a Nemzeti Múzeum és a Fondazione Alinari együttműködése alapozta meg, amelyet az Nemzeti Kulturális Alap is támogat. A bolognai magyar tiszteletbeli konzul, dr. Miliczki Erzsébet fáradhatatlan munkálkodása révén kapcsolódott be az előkészítésbe a pármai Lyons Club és a bolognai olasz-magyar baráti társaság, megnyerve a pármai önkormányzat támogatását. Így a város központjában található Palazzo Pigoriniben megnyílhatott a csaknem nyolcvan fotográfiát bemutató tárlat.

_MG_8024

Capa világhírű, a normandiai partraszállást bemutató képei mögött méltánytalanul háttérbe szorultak az olasz hadszíntéren készült felvételei, pedig a fotóriporter 1943?1944-ben háromszor is partra szállt a szövetséges haderőt követve az olasz partokon (Szicíliában, Salernoban és Anzionál). Capa félelmet ismerve követte a katonákat, és a harcok közben talált kapcsolatot a helyi lakosokkal. Közelről, művészi erővel dokumentálta mind a kiskatonák, mind a civilek szenvedéseit, kis örömeiket, napi életüket a frontvonalban. Capa szicíliai offenzívát megörökítő tudósítása, a Nápoly megpróbáltatásait megmutató képek és a Cassino melletti megtorpanás megrázó ábrázolása a LIFE, az Illustrated, a Collier?s hasábjain jutott az olvasók tízmillióihoz.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítását korabeli magazinok is kísérik, hogy megmutassák: a képek nem galériák falára készültek, hanem a közvélemény informálására. Ma kiállításon szerepelnek, mert történelmünk e nehéz periódusának forrásaivá váltak.

 

A kiállítást, amelyet olasz-angol nyelvű, közös kiadású katalógus is kísér, az érdeklődő olasz közönség mellett ? az eddigi tapasztalatok szerint ? az Itáliát látogató külföldiek közül is sokan felkeresik. A kiállítást Párma kulturális bizottságának elnöke, a Fondazione Alinari elnöke és a bolognai tiszteletbeli magyar konzul nyitják meg. A vendég ? aki a kiállítás megnyitóján közös vezetést tartott a kurátorral, Lengyel Beatrixszal ? Luigi Tomassini, a bolognai egyetem professzora.

Fotó: Ormos József