A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Informatikai és Innovációs Igazgatóságának legújabb fejlesztési projektje nemcsak hatékonyabbá teszi a történelmi iratok feldolgozását, hanem hozzáférhetőbbé is azokat a kutatók és az érdeklődők számára.

image00003_16.jpg
Robotok digitalizálnak

Az igazgatóság munkájának egyik része a kézírás-felismerés területén zajlik, egy másik csapat a rekordok és a történeti adatok automatizált összekapcsolásán dolgozik, míg a munka harmadik lába a digitalizálás, amelyet robotikus szkennerekkel és a Tripont Örökségvédelmi Megoldások csapatával együtt végeznek.

Az elektronikus anyakönyvi nyilvántartás csak 2014-ben indult el hazánkban. Az MNL őrzi az anyakönyvi másodpéldányok 1895 és 1980 közötti köteteit. A könyvek állapota más-más, attól függően, hogyan tárolták őket, milyen papírt, kötéstáblát használtak a könyveknél. Vannak köztük sérült, elvetemedett kötetek, nem szabad megfeledkezni a könyvek kímélő nyitási szögéről sem, de a legnagyobb kihívást a kötetek mérete jelentette. Az A2 méretnél nagyobb könyveket ugyanis nem minden robotszkenner tudja felvételezni.

Az igény az volt, hogy minél professzionálisabb módon, gyorsan és automatizálva digitalizálják az anyakönyveket. A specifikált tulajdonságok, mint a könyvek mérete vagy a lapok súlya miatt végül csak egy eszköz jöhetett szóba, amely az igényeknek megfelelt. A Robo Scan V2 könyvszkennert olyan digitalizálási projektekhez tervezték, ahol a munka nagy része rábízható a robotikára, de a problémás könyvek esetén a kezelő akár manuálisan is szkennelhet. Szkennelési tartománya a legnagyobb a robotikus könyvszkennerek köreiben, a szkennelt anyag maximális felbontása 600 dpi, maximális színmélysége: 48 bit.

A szkennerek azonban nem váltják fel az embert, nem lépnek a humán szakértelem helyébe, hiszen folyamatos felügyelet alatt kell tartani, hogy minden megfelelően történjen a felvételek készítése során. A robotszkenner a hatékonyság növelésére alkalmas, emberek helyettesítésére nem. 

A fő cél az, hogy Magyarország összes állami anyakönyvi másodpéldányát digitalizálják. Ez állományvédelmi szempontból és kutathatóság szempontjából is nagyon fontos, a Magyar Nemzeti Levéltár azonban ennél magasabbra tette a lécet, hiszen a digitalizált anyakönyvekből kinyert információk alapján tervezik elkészíteni Magyarország digitális családfáját.