A talkshow-sorozat új helyszínről jelentkezett, mostantól ugyanis a MagyaRock Hírességek Csarnokában rendezik meg a múltidéző beszélgetéseket. Frenreisz Károlyt dr. Csatári Bence történész és Poós Zoltán író, az est állandó házigazdái kérdezték.

Először klasszikus zenét tanult, klarinétozott, zongorázott, szaxofonozott, a basszusgitár csak később került a kezébe, de milyen jó, hogy így alakult ? emlékezett vissza Frenreisz Károly, a Skorpió együttes alapítója és frontembere, akit azóta többször is az év basszusgitárosának választottak. A zenész első nyilvános fellépése 15 éves korában, a Gundel Étteremben volt. Anyai nagyapja ugyanis Gundel Károly szakács, vendéglős, a mára világhírűvé lett étterem megálmodója volt.

DSC_4038_Copy

Frenreisz Károly a moderátorok kérésére az 1974-ben megjelent, A rohanás című nagylemez bravúros tempójáról is árult el érdekességeket. Bár ő a ?70-es évek hardrockjának cizelláltabb változatát követte, a modern, kísérletező, progresszív amerikai behatások kiválóan érezhetőek az albumon. ?Ha A rohanást játsszuk, akkor jó, ha viszont kimarad, üvöltve követeli a közönség? ? mesélte a zenész. A lemezt az Ünnepnap követte, amelyet még négysávoson rögzítettek, mindössze 33 óra alatt, majd ?78-ban baráti segítséggel sikerült kiadniuk Svédországban a The Run című, angol nyelvű albumot, amely külhonban is elnyerte a szakma tetszését.

DSC_3998

A Skorpió számtalan külföldi koncertet adott, előfordult, hogy egy évben 169 alkalommal is megfordultak Lengyelországban. Egy háromszor négyezer fős laktanyában például háromszor is felléptek ugyanazon napon, így oldották meg ugyanis, hogy senki se maradjon le a koncertről. Bár ez elég sűrű időszak volt a zenekar számára, Frenreisz Károly mégis a legboldogabb időszaknak nevezte. ?Az Így szólt hozzám a dédapámat akár napi nyolcszor is szívesen eljátszottuk, mert azok mi vagyunk? ? mondta.

DSC_4045_Copy

Végh Nóra

Fotó: Csákvári Zsigmond