Andrew Lloyd Webber, Julian Fellowes és Glenn Slater Rocksuli című musicaljének színreviteli jogát közvetlenül a londoni bemutató után nyerte el a Madách Színház és Szirtes Tamás. Ezúttal is non-replica változat készül a musicalből, és a kontinensen először Budapesten lesz látható Andrew Lloyd Webber darabja. A színház nyolc év után mutat be újra Webber-musicalt, a Rocksuli (School of Rock) már a szerző hatodik darabja, amely Szirtes Tamás rendezésében látható a Madách Színházban. A színházban 35 éve fut sikerrel a Macskák, 15 éve Az Operaház Fantomja, a Volt egyszer egy csapat, a József és a színes szélesvásznú álomkabát, valamint a Jézus Krisztus Szupersztár is több száz előadást ért meg.

 

A Rocksuli gyerekszereplőinek kiválasztására tavaly nyáron hirdettek meghallgatást, 8?13 éves, zenei előképzettséggel rendelkező gyerekeket kerestek, akik rockzenét tudnak játszani szóló gitáron, basszusgitáron, zongorán és dobon. A válogatáson végül több mint 300 gyermek vett részt, közülük 50-en kerültek be a színház Kővirágok Énekiskolával közös oktatási programjába, amelynek keretében ősz óta énekelni, játszani tanulnak, valamint hangszeres oktatáson vesznek részt, emellett nemrég elkezdődtek a táncpróbák is. A felnőtt szereplők kiválasztása meghívásos castingon történt. A gyerekszereplőket is felvonultató teljes szereposztás május végére készül el, a próbák pedig június 4-én kezdődnek a Madách Színházban. A Rocksuli premierjéhez kapcsolódóan idén Rockfesztivált szervez a Madách Színház. Népszerű rockbandák, fiatal zenészek és ma már legendás előadók vesznek részt a programsorozatban, amelynek részleteit júniusban ismertetik.

 

Andrew Lloyd Webber Rocksuli című musicalje az azonos című, 2003-ban sikert aratott film nyomán készült. Mike White forgatókönyve egyszerre himnusz a rockzenéhez és különös szerelmi történet. A főszereplő Dewey Finn, a munkanélküli rockzenész, aki barátja neve alatt helyettesítő tanári állást vállal egy elit magániskolában. Dewey, az idealista álmodozó rockbandát szervez a diákokból. A film forgatókönyvéből Julian Fellowes ? a népszerű Downton Abbey című sorozat atyja ? írta a musical szövegkönyvét, a dalszövegeket pedig Glenn Slater szerezte. Andrew Lloyd Webber legújabb musicalje 2015 decemberében debütált a Broadwayn, és csaknem egy évvel később a londoni West Enden.

 

Az előadás főszerepét Borbély Richárd, Serbán Attila és Szemenyei János alakítja. Mellettük a darabban Gallusz Nikolett, Krassy Renáta és Mahó Andrea, Puskás Péter és Sánta László, Balogh Anna és Baranyai Annamária, valamint Kiss Ernő Zsolt és Pesák Ádám is színpadra lép. A musicalt Bárány Ferenc és Puller István fordításában, Tihanyi Ákos koreográfiájával mutatják be. A produkció zenei vezetője Kocsák Tibor, a díszletet Rózsa István, a jelmezeket Rományi Nóra tervezte, a játékmester Bencze Ilona.

 

Forrás: MTI

Fotó: Madách Színház Facebook-oldala