fbpx

Rokonom, Petőfi címmel készült dokumentumfilm

Petőfi Sándornak ugyan nincs egyenesági leszármazottja, de apja és anyja testvérei révén, oldalágon sok rokona él. Őket mutatja be a dokumentumfilm.

Borzák Tibor Rokonom, Petőfi című kötete 2016-ban látott napvilágot – benne 12 családfa rajzával és 100 fotográfiával. Az azonos című film hat családot mutat be.

A film szereplő Hrúz Mária és Petrovics István oldalági rokonai: Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, Bognár Zalán történész és családtagjai, Petőváry Attila gerelyhajító és Petőváry Zsolt vízilabdázó, a szabadszállási Lukácsi Ilona, a debreceni Petheő Judit, ifj. Hankiss János író és Hankiss Ilona operaénekes. A költőt Bánföldi Szilárd idézi meg.

A dokumentumfilm zeneszerzője Könczei Árpád, a zenei közreműködők Hankiss Ilona, Petrás Mária, a Misztrál és a Credo együttes, valamint Varga Miklós. A film az alkotók, Borzák Tibor, Hajduk Márta, Novák Lajos és segítőtársaik önkéntes munkájával készült a Petőfi-bicentenárium tiszteletére 2019–2022 között.

A Rokonom, Petőfi című dokumentumfilmet az M5 csatorna tűzi műsorára 2023. január 31-én. Januárban várható a film budapesti és vidéki nyilvános bemutatója, a tervek szerint a mű a YouTube-on is hozzáférhető lesz.

Nyitókép: Andrásfalvy Bertalan a Rokonom, Petőfi forgatásán. Forrás: KárpátPress Stúdió

A rovat további cikkei