MANK_CZIFFRA_kiallitasmegnyito__7

A szentendrei MANK Galériában megtartott Emlék-álom-kutya-világ című, kortárs roma festőművésznők alkotásaiból válogatott kiállításmegnyitón Balog Zoltán miniszteri biztos, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Művészeti Központ Művészeti Tanácsadó Testületének elnöke közösen indították útjára a roma összművészeti roadshowt.

MANK_CZIFFRA_kiallitasmegnyito__2

Az Úton van a Cziffra Központ elnevezésű program során a nagyközönség a különböző fesztiválokon, rendezvényeken megismerkedhet a Budapesten épülő Cziffra Művészeti Központtal és annak küldetésével, amelynek a célja, hogy roma és nem roma magyarok számára olyan közösségi teret teremtsen, amely bemutatja a magyar kultúra szerves részévé vált roma értékeket és sokszínűséget a cigány kultúra nemzetiségi hagyományaival, művészeti örökségével és kortárs jelenével a képzőművészettől a könnyűzenén át a színpadi produkciókig. A rendezvénysorozat nem titkolt célja a szemléletformálás, hiszen a produkciók által kézzelfoghatóvá válik, hogy már több száz éve együtt alakítjuk és képezzük legfőbb kulturális értékeinket.

MANK_CZIFFRA_kiallitasmegnyito__34

A roadshow alkalmával 7 városban és fesztiválon szakmai és pódiumbeszélgetésekkel, valamint koncertekkel mutatkozik be a program. A szentendrei megnyitó után útba ejtik a pécsi POSZTot, a Miskolci Opera Fesztivált, a Művészetek Völgyét, a Mesterségek Ünnepét és a Szegedi Ifjúsági Napokat. A beszélgetéseken szóba kerül többek között, hogy mi a színházi nevelés szerepe a roma kultúrában, vagy hogy hogyan alakult a roma zenés dinasztiák sorse a zenetörténetben. A fesztiválok mellett két falunapon, Bihartordán és Véménden is találkozhat a közönség a Cziffra kulturális roadshow-val.

MANK_CZIFFRA_kiallitasmegnyito__19 

A nyári fesztiválszezon után a programsorozat négy vidéki helyszínen, Keszthelyen, Egerben, Biatorbágyon és Sárospatakon folytatódik. Ezek gerincét egy kortárs roma alkotók műveiből válogatott vándorkiállítás adja, mely majd két hétig lesz látható minden városban. A szervezők a programsorozattal korosztályok szerint célozzák meg a helyi közönséget. Lesznek a felnőtt közönségnek szóló és a kiállításmegnyitóhoz kapcsolódó kulturális programok, de terveznek a kisiskolások számára roma motívumokkal kapcsolatos kézművesfoglalkozást és gyerekszínházi előadást, míg a középiskolások szemléletformáló drámapedagógiai előadáson vehetnek részt.

Fotók: Gálos Mihály Samu