Románia a Makulátlan (Immaculate) című filmet jelöli az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában – közölte a román Országos Filmközpont.

A Monica Stan és George Chiper-Lillemark által rendezett alkotás – amely tavaly három díjat kapott a Velencei Filmfesztiválon – az Ana Dumitrascu által alakított 18 éves Daria történetét meséli el, aki heroinfüggősége miatt rehabilitációs központba kerül. A lány naiv és ártatlan, még őrzi a jó családból hozott tulajdonságokat, érettségizni szeretne, de a rehabilitációs központban olyan világgal szembesül, amely átalakítja.     

A nevezésre esélyes alkotások közül öttagú bizottság választotta ki a Romániát képviselő filmet. A Makulátlan mellett esélyes volt még a Cristian Mungiu által rendezett RMN című film is.     

Mostanig egyetlen román produkciónak sikerült eljutnia az Oscar-jelölésig: Alexander Nanau Colectiv című dokumentumfilmje 2021-ben írt történelmet azzal, hogy egyből két kategóriában, a legjobb idegen nyelvű film és a dokumentumfilmek kategóriájában is Oscarra jelölték.     

Az Amerikai Filmakadémia december 21-én teszi közzé az Oscar-jelölésre esélyes filmek rövid listáját, a 95. Oscar-gálát pedig március 12-én rendezik Los Angelesben.

Nyitókép forrása: Follow Art Distribution