Romániában ezentúl magyar nyelven is kötelező feliratozni a kihelyezett emléktáblákat, köztéri alkotásokat, műemlékeket, amelyek valamilyen formában a magyar közösséghez kötődnek – tudatta hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A közlemény egy, a parlament által megszavazott, múlt héten kihirdetett friss törvénymódosításban szereplő, a nemzeti kisebbségekre vonatkozó előírásra hívta fel a figyelmet. Ennek értelmében minden olyan köztéri feliratot, amely valamely nemzeti kisebbséghez köthető történelmi eseményre, személyiségre vagy már nem létező építményre vonatkozik, kötelező az illető kisebbség nyelvén is feltüntetni.

Nemcsak azokon a településeken kell alkalmazni ezt az előírást, ahol a magyar részközösség aránya meghaladja a közigazgatási törvényben megszabott húszszázalékos anyanyelv-használati küszöbértéket, hanem minden településen, ahol a magyar kisebséghez kötődő alkotást, emléktáblát helyeznek ki – emelte ki Szabó Ödönt, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettesét idézve a közlemény.

A törvénymódosítás másik jelentős újítása, hogy nagy részben decentralizálja az ilyen jellegű alkotások kihelyezésére vonatkozó eljárást, a művelődési minisztérium jóváhagyása helyett elegendő a szaktárca megyei kirendeltségének jóváhagyását megszerezni, amelyet a Köztéri Műemlékek Országos Bizottsága helyi szervének ajánlására állítanak ki.

A törvény egy olyan internetes felület elkészítésére is kiterjed, amelyen minden köztéri alkotás megtalálható, a feliratozásokat pedig QR-kódokkal is ellátják, amelyek további információkat nyújtanak az érdeklődőknek.

Nyitókép: a kolozsvári Mátyás-szobor. Fotó: Shutterstock/Florin Cnejevici