A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) öt bábrendező hallgatója készít egy-egy magyar bábszínpadon még nem látott előadást a Manna gondozásában, az Ugródeszka-sorozat keretében. Az évad végén bemutatott öt előadást a Thealter fesztiválon is megnézheti a közönség július 28. és 30. között a szegedi MASZK Egyesületnek köszönhetően, majd Budapesten is megismétlődik a sorozat a MU Színházban.

A Manna vezetője, Gáspár Anna tavaly ismerkedett meg a rendezőosztállyal, amikor menedzsment kurzust tartott az egyetemen. ?A Manna alapítása óta dolgozunk együtt fiatal pályakezdőkkel és segítünk nekik az elindulásban, a bemutatkozásban. Először 2012-ben hirdettünk meghívásos pályázatot az SZFE végzős rendező hallgatóinak. Akkor is épp bábrendezők álltak diploma előtt. Minden évben egy hallgató hozhatott létre a Manna segítségével egy produkciót. Idén először nem csak egy rendezőnek adunk lehetőséget, hanem az egész osztálynak. A menedzsment ismeretek javát a gyakorlatban tudják csak igazán elsajátítani a növendékek, és komoly helyzetbe kerülnek, ha független keretek között, már negyedévesen készíthetnek egy olyan előadást, amellyel kiléphetnek az egyetem falai közül. A Manna Ugródeszka-sorozatának ez a fő célja: az éppen diploma előtt álló hallgatók számára ad gazdasági és jogi hátteret, valamint menedzsmenti támogatást egy produkció megvalósításához. Minden évben kíváncsian várom, hogy milyen témák érdeklik az éppen végzős rendezőket, milyen szövegekben gondolkodnak, milyen technikákkal és milyen történetet mesélnének el a közönségnek? ? mondta el Gáspár Anna a sorozat kapcsán.


rosalie__1__600x400.png
Fotó: Kállai-Tóth Anett

?Szilágyi Bálint kezdi a sorozatot a Rosalie elmegy meghalni című Kehlmann-novellából készült felnőtt bábelőadással május 13-án a Stúdió K-ban. Ezt követi Lázár Helga népmesefeldolgozása Gyásztánc címmel, majd Varsányi Péter rendezésében kerül színpadra szintén ősbemutatóként Borbáth Péter könyve alapján a Sündör és Niru című mesedarab. Szentencki Zita és Markó Róbert egy-egy Gimesi Dóra művet rendeznek. A macskaherceg kilenc élete a felnőtteket szólítja meg és a párkapcsolatokról beszél a báb nyelvén, a Szemenszedett mese pedig gyerekeknek készül. Az előadások egy részét az SZFE-n mutatják be, majd a következő évadtól a Trafóklub fogja rendszeresen műsorára tűzni a produkciókat? ? tette hozzá a Manna vezetője.

 

Szilágyi Bálint maga írta át és fordította újra Daniel Kehlmann novelláját, amelyből felnőtt bábelőadást rendez Nagypál Gábor főszereplésével. A Rosalie elmegy meghalni címszereplője egyik nap megtudja, hogy gyógyíthatatlan beteg. A hasnyálmirigyrákban szenvedő, idős asszony eldönti, nem várja meg a végső szenvedést, hanem lerövidíti napjait egy svájci szervezet segítségével.

A munkafolyamatot Hársing Hilda dramaturg segítette, a színpadon Spilák Lajos játszik több szerepet a haldokló hősnő mellett. Rosalie különleges marionett bábját Hoffer Károly Junior Prima-díjas bábtervező készítette, akinek munkája révén és Nagypál Gábor előadásában kelhet életre ez a furcsa, groteszk mese a halálról és az oda vezető útról.

 

A Manna és a Stúdió K közös előadása, a Rosalie elmegy meghalni a május 13-i bemutatóját követően május 14-én, 15-én és 21-én szintén 19:30-tól látható a Ráday utcai színházban.