fbpx

Ruben Östlund lesz a 2023-as cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke

A 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált május 16. és 27. között rendezik meg. A nemzetközi zsűri elnökének Ruben Östlund kétszeres Arany Pálma-díjas svéd rendezőt kérték fel a szervezők.

Östlund éppen ötven évvel néhai honfitársa, Ingrid Bergman színésznő után tölti majd be a zsűrielnök szerepét Cannes-ban – emlékeztetett a deadline.com hollywoodi hírportál kedden.

„Őszintén úgy vélem, hogy a filmkultúra most éli történetének legfontosabb időszakát. A mozi egyedülálló abból a szempontból, hogy ott együtt nézzük a filmeket, többet követel annál, mint amit megmutat, és ez növeli az élmény intenzitását. Másfajta gondolkodásra késztet bennünket, mint amikor a saját képernyőnket görgetve gyűjtjük a dopamint” – fogalmazott a megtisztelő felkérést megköszönve a rendező.

Östlund hat játékfilmje közül ötnek Cannes-ban volt a világpremierje. 2017-ben A négyzet című, művészvilágba helyezett társadalmi szatírájáért, majd 2022-ben A szomorúság háromszöge című, a szupergazdag elitet kritizáló szatírájáért el is nyerte a fesztivál Arany Pálma-díját. Utóbbi filmje az idei Oscar-díjra is esélyes a legjobb eredeti forgatókönyv és rendezés kategóriában. Östlund, aki Göteborgban tanult filmművészetet, 2004-ben rendezte első nagyjátékfilmjét, a Gitarrmongot című drámát. 2010-ben a legjobb rövidfilmnek járó berlini Arany Medvét is elnyerte a Händelse vid bank című, bankrablásról szóló filmjéért.

A cannes-i fesztivál szervezői közleményükben kifejtették: Ruben Östlund meghívásával a kompromisszumoktól mentes filmek előtt kívánnak tisztelegni, amelyek egyfelől gondolkodásra késztetik a nézőket, másfelől a művészet folytonos megújulását követelik.

„Francis Ford Coppola és Emir Kusturica után Ruben Östlund a harmadik kétszeres Arany Pálma-díjas filmes, aki a cannes-i zsűri elnöke lett, ugyanakkor ő az első, aki közvetlenül egy Cannes-ban díjazott filmje után vállalta ezt a szerepet” – írták. Östlund hangsúlyozta, hogy a zsűri elnökeként a mozi „társadalmi funkcióját” akarja előtérbe helyezni. „Egy jó film kollektív élményt nyújt, gondolkodásra serkent, és arra késztet, hogy megvitassuk a látottakat – nézzük hát együtt!”.

Nyitókép: Ruben Östlund A négyzet című filmért kapott cannes-i Arany Pálmával 2017-ben. Fotó: Anne-Christina Poujoulat / AFP

A rovat további cikkei