Bemutatkozik a Néprajzi Múzeum motívumalkotó alkalmazása.

Hogyan válhat sajátunkká, mindennapi életünk részévé egy-egy múzeumi tárgy? A Néprajzi Múzeum új alkalmazása erre a kérdésre ad dinamikus választ a múzeumok világnapján bemutatott motívumalkotó alkalmazásával. A könnyedén használható applikáción keresztül az online elérhető vektorizált díszítmények és motívumok szabadon újraértelmezhetők, változatos felhasználási területekre tovább alakíthatók, egyedülálló módon ötvözve így a múzeumi forrásanyag és a technológia nyújtotta lehetőségeket.

A motívumalkotó digitális applikáció ezer darab vektorizált díszítményt és motívumot gyűjt össze a Néprajzi Múzeum magyar és nemzetközi műtárgyainak mintái közül.

Ezek a tárgyak a múzeum kiállítási egységeiben is szerepelnek, így az
applikációban nemcsak a hagyományos népi kultúra anyagainak díszítményeivel,
hanem iparművészeti és kortárs tárgyak mintáival is találkozhatnak a
felhasználók.

Minden egyes díszítménynél és motívumnál lehetőség van megtekinteni a hordozó tárgy fényképét, annak részleteit, származási helyét és további adatait.

A cél, hogy a felhasználó úgy alkalmazza a motívumkincset, hogy háttértudást is szerezhessen a tárgyakról, ugyanakkor szabadon és kreatívan alkosson, új terveket hozzon létre, melyeket saját részre szabadon felhasználhat.

A motívumkészítő alkalmazás a díszítmények világának és a matematikának a találkozása, ahol lehetővé válik, hogy a motívumok szabad transzformációja minőség- és adatvesztés nélkül új megjelenési formákat hozzon létre. Ez a megoldás a maga nemében egyedülálló módon ötvözi a múzeumi forrásanyagot és a technológia nyújtotta lehetőségeket. A projekt a Néprajzi Múzeum és a MOON42 RDI informatikai cég többéves munkája alatt jött létre, melynek során előbb a tárgyakról származó díszítmény-adatbázis valósult meg, majd erre épült rá ez a digitális applikáció, melyet itt lehet kipróbálni.

Kép forrása: Néprajzi Múzeum