Sally Potter Party című, szélsőséges helyzetekkel teli feketekomédiáját mutatják be a Pesti Színházban december 4-én, szombaton Paczolay Béla rendezésében.

Néhány éve A vendégek címmel nagy sikerrel vetítették a mozik Sally Potter angol forgatókönyvíró és rendező filmjét, amelyből saját maga készített színpadi változatot.

A 2017-ben bemutatott filmből készült színpadi változatot az elmúlt időszakban több európai színház is műsorára tűzte. A fordulatos fekete komédiát Magyarországon először a Pesti Színházban láthatja a közönség. Az előadásban Hegyi Barbara, Lukács Sándor, Kovács Patrícia, Igó Éva, Szilágyi Csenge, Telekes Péter és Brasch Bence lép színpadra.

A darab főszereplője, Janet ambiciózus politikus, akinek az a leghőbb vágya, hogy talpra állítsa hazája egészségügyi rendszerét. Álma megvalósulása most végre elérhető közelségbe kerül, hiszen megválasztották a brit árnyékkormány miniszterévé, és férjével, valamint a legközelebbi barátaival szeretné megünnepelni a győzelmét. Az összejövetel azonban balul sül el: szép lassan kiderül, hogy minden jelenlévőnek van valami szenzációs bejelentenivalója vagy éppen titka, amit szívesen magában tartana, de ezen az estén minden napvilágra kerül. A nagyra törő tervek, magasztos elvek és személyes álmok kártyavárként dőlnek össze. A vendégek egyre kevésbé figyelnek Janetre, lassan már nem is róla, nem is az ő sikeréről szól az este. Rejtélyes telefonhívások érkeznek, az egyik várva várt vendég pedig távol marad, és egyszer csak előkerül egy pisztoly is.

Paczolay Béla rendező szerint a darab figurái és helyzetei rendkívül szórakoztatóak ugyan, mégis komoly és fájdalmas dolgokról van szó. „Szélsőséges helyzetbe kerülnek a szereplőink, és azt látjuk, hogy az ember képes feladni a legszebb elveit, képes elárulni a barátait és saját magát is, ha a helyzet úgy kívánja” – mondta a darabról, hozzátéve: „Mindemellett a Party egy krimi is. Van benne sok titok, egy pisztoly, egy elég nyomós indíték, előre eltervezett szándék és erős felindulás is” – tette hozzá.

A darab díszletét Khell Csörsz, a jelmezeket Lisztopád Krisztina tervezte. Az előadás 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

További részletek itt.
Fotók: Gordon Eszter