Zsámbék nevét a település ezernyi virágzó bodzabokráról kapta, a bodza latin, ’Sambucus’ nevéből. A Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál remek világzenei és igényes könnyűzenei koncertekkel, népzenei eseményekkel, családi programokkal, gasztronómiai különlegességekkel várja az érdeklődőket szeptember 2. és 5. között Zsámbék történelmi helyszínén, a Zárdakertben.

Szeptember 2-án a Virtuózok művészeit – Boateng Kármen Stephany (zongora), Bácsy-Schwartz Zoltán (hegedű), Lugosi Dániel Ali (klarinét), Haluska Lara (hegedű), Demeniv Mihály (harmonika) – látja vendégül a város, akik a Zárdakertben adnak hangversenyt.

Szeptember 3–5. között a Zárdakert szabadtéri fesztiválhelyszínné változik, hogy olyan zenekarok fellépéseinek adjon teret, mint a vajdasági hegedűfenomén, Lajkó Félix és bandája vagy az Anima Sound System, akik a legendás Gipsy Sound Clash című zenei anyaguk 20. évfordulóját ünneplik koncertjükkel.

Koncertet ad a Párizs–Budapest kulturális tengelyen mozgó idei legsikeresebb világzenei együttes, az Ötödik évszak is, amely nemcsak a World Music Charts Europe nemzetközi toplistájára került fel, hanem a hazai legnagyobb elismerést, a Fonogram-díjat is elnyerte első (!) lemezével. Érkezik a Mongooz And The Magnet, itt lesz Szabó Balázs és Bandája, és különleges színfoltként Antonia Vai svéd–magyar dalszerző, énekes is a legújabb produkciójával. Francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék keverednek kísérleti, kortárs és szabadzenei elemekkel a ¡Nosnach duóban, akik nemcsak a közönséget, de egymást is szeretik zenei bravúrokkal meglepni. Nem utolsósorban fellép a szintén toplistás Dalinda énekegyüttes, Paár Julcsi, Tímár Sára és Nádasy Fanni triója és a Branka trió, Básits Branka remek zenésztársakkal.

A kisebbek szórakoztatására is a legjobb, legfrissebb produkciók érkeznek, így például Bognár Szilvia Titoktok című koncertje vagy a Bahorka interaktív folklórszínháza. A gyerekeket kézművesprogramokkal, cégéres faházakkal, kreatív játékokkal várják a szervezők. Mivel egy remek zenei és kulturális fesztivál sem lehet teljes jó gasztronómia nélkül, a város és környékének szolgáltatói házias finomságokkal készülnek.  

A Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál szervezője Zsámbék Város Önkormányzata, társszervezője a Zsámbék-medence Idegenforgalmi Egyesület és a Kultúrbázis Kft., támogatója az NKA és az Emmi.

A fesztivál honlapja itt, Facebook-oldala itt.

A nyitókép forrása: Sambucus.hu