_D0A2419_Copy

A Kossuth Nagydíjas, Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, kiváló és érdemes művész, a Duna Televízió volt elnökének köszöntésekor Hoppál Péter kiemelte: mindannyiunk személyes életében, fejlődésében, hitvallásában ott szerepel a kötődés Sára Sándor életművéhez.

Az elmúlt ötven esztendő legnagyobb alkotói között említve őt az államtitkár a Duna Médiaszolgáltató Zrt., az MTVA és a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány rendezett eseményen arról beszélt: életművével Sára Sándor minden aktív generációnak ?esélyt és lehetőséget ad arra, hogy tovább éljük azt a magyarságot, amit ti megfogalmaztatok?.

Személyes emlékeit felidézve az államtitkár elmondta: gyermekkorában szülővárosa, Pápa értelmiségét hetekig lázban tartotta Sára Sándor látogatásának és legújabb filmje vetítésének híre, ?szinte forradalmi hatást váltva ki?, a mindannyiunk identitásában legmélyebben gyökerező elemként az 1848-as örökséget örökérvényűen megfogalmazó 80 huszárt említve.

_D0A2536_Copy

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója felidézte, tavaly karácsonykor volt negyedszázados a Duna Televízió, amelyet indulásakor Sára Sándor elnökölt, és amely a nemzet hangjaként töltötte be feladatát, hogy ?a 20. században szétszakított területeket összekösse?.

Emlékeztetett rá: ma már csak az a televízió tud talpon maradni, amelyik egy tematikus csatornacsalád részeként működik, ezért is van a közszolgálati médiának hét televízió- és hét rádióadója, számos online felülete és egy nemzeti hírügynöksége.

A filozófiánk azóta sem változott semmit, ugyanúgy szeretnénk Sára Sándor elnök úr nyomdokaiban járni, és műsorainkkal szolgálni kívánjuk a történelmi egyházakat, a kisebbségeket, a magyar nyelvet, a magyar kultúrát, a magyar családokat és műsorainkkal erősíteni szeretnénk a nemzeti identitástudatot ? fogalmazott. Hozzátette: a közszolgálati média filozófiája az értékkonzervativizmus, ?mi elvetjük a multikulturalizmus személyiségtorzító hatásait?.

_D0A2461_Copy

Lugossy László Balázs Béla-díjas filmrendező arról beszélt: Sára Sándor első, 35 évesen rendezett játékfilmjével, a Feldobott kővel egy ?máig érvényes remekmű? jött létre, amely csupa önéletrajzi mozzanatból állt össze lebilincselő önvallomásként. Hozzátette: a műben Sára Sándor egész életre szóló ars poeticájával szembesülünk, amely szerint ?felejtheted ezeket az arcokat, majd számon kéri tőled a történelem, és igaza lesz. Kérd számon a történelemtől az embert, és igazad lesz. És kérd számon magadat is.?

Az alkotó e filmben is megjelenő vállalásaként említette az igazságkeresést, a szembenézést, ?a hivalkodást elutasító hiteles hazaszeretetet?, az alkotást úgy említve, mint ?találkozást a történelem emberi arcával?, akárcsak a második magyar hadsereg doni tragédiáját bemutató dokumentumfilm-sorozatot, amely történelmi tényeket elevenített meg, hozott kézzelfogható közelségbe.

_D0A2625_Copy
Középen: Sára Sándor és felesége, Szegedi Erika színművésznő

Kelemen András, Kövér László házelnök főtanácsadója azt idézte fel az eseményen, hogy ?egy sötét időszakban? szűk értelmiségi körben ünnepelték még március 15-ét, kitüntetve egy olyan embert, aki sokat tett a magyarság egységének, összetartásának megteremtéséért, mostanra pedig ?ez az ország akkorát változott, hogy meg tudjuk hivatalosan is ünnepelni, amit a baráti társaságban? egykoron.

Forrás: MTI
Fotók: Csákvári Zsigmond