A kitüntetést, a fesztivál rubinokkal díszített kitűzőjét korábban olyan művészek kapták meg, mint Edith Clever, Christa Ludwig, Anne-Sophie Mutter, Christian Stückl, Jürgen Flimm, Riccardo Muti, Mariss Jansons, Daniel Barenboim, Franz Welser-Möst és Wolfgang Rihm.

Schiff Andrást a rubinokkal díszített kitűzővel a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Mozarteum nagytermében adott koncertje után tüntette ki Markus Hinterhäuser, a fesztivál művészeti igazgatója. „Jelentős művész, olyan, aki fesztiváltörténelmet írt, korunk egyik legfontosabb zongoraművésze és a Salzburgi Ünnepi Játékok igaz barátja” – jellemezte Schiff Andrást a díj átadásakor Markus Hinterhäuser. A zongoraművész 1982 óta lép fel rendszeresen a Salzburgi Ünnepi Játékokon, akkor Gidon Kremerrel Johann Sebastian Bach, Richard Strauss, Schumann és Schubert műveit játszotta. Az idei két fellépése volt Schiff Andrásnak a 66. és 67. hangversenye a fesztiválon.

Schiff András a világ legnagyobb hangversenytermeinek visszatérő vendége. 1953-ban született Budapesten, ötévesen kezdett zongorázni. Egy ország ismerte meg, amikor 1968-ban megnyerte a Ki mit tud?-ot. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Kadosa Pál, Kurtág György és Rados Ferenc növendéke volt, Londonban George Malcolm mellett tanult. Pályafutása kezdetén több nemzetközi versenyen is sikeresen szerepelt: 1973-ban a budapesti Weiner Leó Szonátaversenyen (Szenthelyi Miklóssal) első, 1974-ben a moszkvai Csajkovszkij versenyen negyedik, 1975-ben a Leedsi Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen harmadik díjat nyert.

Zongoraművészi pályájának fontos állomásait jelentik azok a szólóestek és koncertsorozatok, amelyeken J. S. Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Schumann, Debussy, Ravel és Bartók műveit adja elő.

Schiff András szívesen játszik kamarazenét is, partnerei között olyan előadókat találunk, mint Gidon Kremer, Yuuko Shiokawa, Dietrich Fischer-Dieskau, Heinz Holliger, Peter Serkin, Peter Schreier, Perényi Miklós, Robert Holl és Cecilia Bartoli. A ’90-es évek vége óta karmesterként is aktív, rendszeresen koncertezik a londoni Philharmonia Orchestrával, az Európai Kamarazenekarral, a Staatskapelle Dresdennel, a Birminghami Szimfonikus Zenekarral, a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekarral, a Philadelphiai Szimfonikus Zenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral.


64e46c0724cb4db1af38fc45.jpg
Schiff András a díjátadáson. Fotó: Salzburgi Ünnepi Játékok / Marco Borrelli

1999-ben megalapította saját kamarazenekarát, a Capella Andrea Barcát, amely nemzetközileg ismert szólistákból és kamaramuzsikusokból áll.

Lemezre vette J. S. Bach, Mozart, Schubert és Janáček szinte összes zongoraművét, Beethoven öt zongoraversenyét és 32 szonátáját, emellett Händel, Haydn, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Reger, Smetana, Bartók és Veress Sándor kompozícióit. Több albuma is rangos elismerésben, köztük Grammy-díjakban részesült.

1977-ben megkapta a Liszt Ferenc-díjat, 1991-ben a Bartók–Pásztory-díjat, 1996-ban a Kossuth-díjat. Olyan nemzetközi zenei kitüntetésekkel ismerték el, mint a düsseldorfi Robert Schuman Intézet Claudio Arrau-emlékérme, a Leonie Sonnings Zenei Díj, a Palladio d’Oro díj, a Brémai Zenei Díj, a Premio della critica musicale Franco Abbiati-díja, a Royal Academy of Music és a Kohn Alapítvány Bach-díja, a Királyi Filharmóniai Társaság (RPS) Aranymedálja, az International Mozarteum Foundation Arany Mozart-érme, a Német Szövetségi Köztársaság érdemrendjének nagykeresztje csillaggal. A bonni Beethoven Ház tiszteletbeli tagja, a Leedsi Egyetem és a londoni Royal College of Music díszdoktora. 2014-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte.

Schiff András 1979-ben emigrált Nagy-Britanniába, jelenleg Londonban és Firenzében él.

A zenéről, zeneszerzőkről, önmagáról címmel 2003-ban jelent meg kötetének magyar fordítása, a Weidenfeld & Nicolson 2020-ban adta ki Music Comes Out of Silence. A Memoir. című önéletrajzát, amely magyarul még nem érhető el.

Nyitókép: Schiff András és Markus Hinterhäuser. Fotó: Salzburgi Ünnepi Játékok / Marco Borrelli