Az eseményen magyar részről részt vett Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára is.

A pandzsábi szikh uralkodócsaládról készült festmények Pakisztán kulturális örökségének ikonikus darabjai. Az ünnepélyes megnyitón, amely egyben a szikh vallásalapító, Guru Nanak születésének évfordulója alkalmából szervezett vallási ünnepsorozat egyik legjelentősebb eseménye volt, megjelentek a szikh diaszpóra prominens tagjai a világ minden tájáról.

Schőberl Márton a beszédében hangsúlyozta, hogy a festmények restaurálása a magyar–pakisztáni kapcsolatok kiemelkedő projektje volt. Rámutatott, hogy a festmények – különösen a Lahori udvar című kép – művészeti értékük mellett történelmi krónikaként is szolgálnak, és a valódi történelmi személyiségeken keresztül betekintést engednek a szikh udvar életébe és a XIX. századi Pandzsáb történelmébe.

A Pakisztán kulturális fővárosának tartott Lahorban megnyílt kiállításon tizenegy kép látható, amelyeket magyar szakemberek újítottak fel. A munkálatokat a Pandzsábi Bank (Bank of Punjab) finanszírozta, a projekt előkészületei közel három évig tartottak. A munkálatok idén tavasszal fejeződtek be, a képeknek a Lahori Erőd Szikh Galériája ad otthont.

Schöfft Ágoston magyar festőművész és világutazó 1837-ben érkezett az akkori Indiába, ahol 1840-ben Kőrösi Csoma Sándorral is találkozott. Két évet élt Lahorban, a szikh maharadzsa udvarában. Itt festette élete fő művét, a Lahori udvart, amely az 1960-as években került Pakisztánba. Schöfft képei a XIX. századi pandzsábi szikh uralkodócsalád legendás tagjait mutatják be, és fontos részét alkotják a szikh történelmi örökségnek.

Nyitókép: Schőberl Márton helyettes államtitkár, Azbej Tristan államtitkár és a szikh diaszpóra egyik prominens képviselője. Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkársága