Az évfordulóját ünneplő legendás Sebő együttes mellett rendhagyó koncerttel érkezik a Müpába a Söndörgő és a Carson Coma, visszatérnek népszerű tánc- és újcirkuszi produkciók, és újabb fejezettel folytatódnak a már megszokott sorozatok.

Az idén 75 éves Sebő Ferenc 1969-ben kezdte zenei pályáját, és 1972-ben indította útjára a Sebő-együttest, amelynek köszönhetően a „sebőzést” mára már világszerte megismerhették. Pályafutásuk kezdetének 50. évfordulóját jubileumi koncerttel ünnepli az együttes a meghívott vendégei, Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Jordán Tamás körében.

Világpremierre készül a kirívó virtuozitásáról és lehengerlően friss előadásmódjáról ismert Söndörgő, amely ez év áprilisában rögzítette legújabb lemeze anyagát régi zenészbarátjukkal, Chris Potter szaxofonossal. Az együttes megszokott hangzásától eltérő, izgalmas szerzeményeket a Müpa közönsége hallhatja először élőben.

A francia–algériai csellista-énekes, Nesrine zenéje nem ismer határokat: a virtuóz csellójátékot erőteljes énekhanggal, a klasszikus alapokat otthonról hozott észak-afrikai zenei tradíciókkal összeházasító művész egyedi hangzásvilágot hozott létre. A Carson Coma a Budapest Orchestra Project fúvószenekar tagjaival lép fel, a latin ritmusok világát a Los Orangutanes képviseli.

A Jazzműhely következő koncertjén Kaltenecker Zsolt és Markó Ádám duója invitálja a nézőket egyedülálló zenei utazásra, amelynek agendáját áprilisban megjelent, Space Junk című lemezük anyaga adja. Az új dalok és a vizuális elemek mellett két meghívott vendég lesz, a szerb származású David Maxim Micic gitáros, valamint Orsovai Reni énekesnő. 2014-es debütálása óta immáron harmadik kiadásánál tart a The Great Hungarian Songbook. Behumi Dóri és Pál Dénes tolmácsolásában a 20. század magyar dalkincsei életkortól függetlenül mindenki számára befogadható és szerethető, modernebb hangszerelésben hangzanak el.

Visszatér számos, az elmúlt években a Müpában debütált táncprodukció is. Ismét látható lesz a FrenÁk Társulat tavasszal bemutatott darabja, a Secret Off_Man, a Győri Balett produkciója, a GisL, a Duna Művészegyüttes Mezősége. Újra látható a Fesztivál Színházban a Recirquel ember és anyaföld szoros kapcsolatát fókuszba állító előadása, a My Land is.

Újabb fejezetéhez érkezik a Müpa filmklubja, a Müpamozi: a nézők Réz András szakavatott vezetésével az olasz filmművészet egyik legnagyobb mestere, Federico Fellini rendezői univerzumában kalandozhatnak majd, a Literárium sorozat soron következő előadásán pedig a József Attila-díjas Solymosi Bálint költői-írói termésébe nyerhet betekintést a közönség.

Nyitókép: a Sebő-együttes. Fotó: Perger László