fbpx

Sem a New York-i Metropolitan Operában, sem a Berlini Állami Operában nem lép fel Anna Netrebko

(FILES) In this file photo taken on February 21, 2020 Russian opera soprano singer Anna Netrebko performs during the 27th annual Victoires de la musique classique (Classical music award) ceremony at the l’Arsenal de Metz, in Metz. northeastern France. - Netrebko said on March 1, 2022, she is taking a step back from performing, as controversy rages over her pro-Kremlin stance despite her condemnation of the war in Ukraine. (Photo by Christoph DE BARRY / AFP)

Sem a New York-i Metropolitan Operában (Met), sem a Berlini Állami Operában nem lép fel Anna Netrebko világhírű osztrák–orosz szoprán, miután arra kérték, határolódjon el az orosz kormány ukrajnai inváziójától, de ezt nem tette meg.

„Nagy művészeti veszteség a Met és az opera számára. Anna a Met történetének egyik legjelentősebb énekese, de nem láttuk a közös jövőt akkor, amikor Putyin ártatlan áldozatokat öl Ukrajnában” – közölte csütörtökön Peter Gelb, a Met vezérigazgatója. Gelb vasárnap azt mondta, a Met nem foglalkoztat olyan művészt, aki Putyint támogatja.

Az 50 éves énekesnő lemondta részvételét a Berlini Állami Operaház júniusi és júliusi Turandot-előadásában. Az operaház pénteken azt közölte, korábban arra kérték az énekesnőt, határolódjon el az orosz kormány ukrajnai akcióitól, melyek sértik a nemzetközi jogot. „Kiváló énekesnőként nagyra becsüljük Anna Netrebkót, akivel hosszú évek művészi együttműködése köt össze bennünket. Ugyanakkor a brutális háború miatt nem látunk lehetőséget a közös munka folytatására” – idézte a dpa a berlini operaházat.

A milanói Scala és a zürichi operaház már korábban elhatárolódott attól, hogy Netrebkóval együtt dolgozzon. A március 2-ára tervezett, a férjével, Juszif Ejvazovval közös koncertjét a hamburgi Elbphilharmonie-ban szeptember 7-re halasztották.

A héten a Müncheni Filharmonikusok váltak meg világhírű vezető karmesterüktől, Valerij Gergijevtől, mert a Putyin támogatói közé tartozó művész nem határolódott el az Ukrajna elleni orosz inváziótól. A karmesterrel korábban szakított a baden-badeni Festspielhaus, lemondták hangversenyeit többek között amerikai, brit, holland és osztrák előadóhelyek. A milanói Scala is felszólította a moszkvai rendszer nyilvános elítélésére. A művész ennek a felszólításnak sem tett eleget.

Nyitókép: AFP/Christoph De Barry

A rovat további cikkei