A Magyar Állami Operaház műsorváltoztatásra kényszerült, mivel az előadóművészek és háttérmunkások érdekvédelmi szervezete, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete sztrájkot hirdetett. A héten több előadást is rendhagyó körülmények között, zenekar és férfikórus nélkül kellett színpadra vinni, a Don Giovanni című darab díszleteit pedig a kedd esti előadás óta senki sem bontotta el.

DSZZS20220311338.jpg
A Magyar Állami Operaház épülete. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A munkájuk felfüggesztése mellett a március 18-i eseményeket követően döntöttek az intézmény dolgozói, miután a bértárgyalások sikertelennek bizonyultak. A Népszava szerint február óta kering a sztrájk híre az Operaházban. Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt nyilatkozta, azért kellett lépéseket tenniük, mert az intézmény részéről a dolgozók széles körét érintő, számottevő bérfejlesztés régre nyúlóan – állítása szerint 2009 óta – elmaradt, emellett pedig a kollektív szerződés eltörlése is negatívan érintette a munkavállalókat.

Utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy az Operaház nyári, egy hónapos üzemszünetét is eltörölték. Szavai szerint az üzemszünet az intenzív előadási időszakok megpróbáltatásait hivatott kompenzálni: „Az operaházi munka rendkívül megerőltető gyakorlatilag minden munkatárs számára, beleértve a művészeket, táncosokat, zenészeket, énekkari tagokat, nem beszélve a háttérdolgozókról: ügyelőkről, kellékesekről, díszítőkről. Az egy hónapos nyári üzemszünet az évad terhes időszakait kompenzálja, ez a fajta szünet a világon több helyütt gyakorlat, ennek hiányában a munkáltató lényegében azt követeli meg a dolgozóktól, hogy nonstop, egész évben a rendelkezésére álljanak” – mondta a szakszervezet elnöke.

A sztrájk március 18-i bejelentésekor Bárány előrevetítette, hogy a másnapi Mozart-előadás, a Don Giovanni akár el is maradhat. A Népszava akkor azt írta, az előadásban dolgozók közül száz-kétszáz fő volt érintett a sztrájkban, Bárány pedig reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy minél többen csatlakoznak a tiltakozáshoz.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója belső körlevélben válaszolt – melyet a HVG is szemlézett –, biztosítva az intézmény munkavállalóit arról, hogy az előadás nem marad majd el. „A Magyar Állami Operaházban még sosem maradt el előadás sztrájk miatt – most sem fog. Minden jegy érvényes, minden nézőnket várjuk a keddi és az azután következő estékre is. Titeket pedig a HR-osztályra, emelt összegű szerződéseiteket aláírni” – írta. Tartalmában hasonló, nyilvános válaszlevelet juttattak el a Népszava kérdéseire, melyben a főigazgató összefoglalta azokat a javaslatokat, amelyeket végül sem a szakszervezet, sem az Operaház vezetősége nem fogadott el.

D_MTZ20220819026.jpg
Ókovács Szilveszter. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ókovács szerint a hétfői tárgyaláson az intézmény vezetése „a 2024-es évre több elemből álló, összesen 14,8%-os növekményre tett javaslatot saját jövőbeni bevételéből, amelyet az érdekképviseletek nem fogadtak el. Ezzel szemben 19%-os béremelést követelnek, és egy olyan, 180 oldalas kollektív szerződés elfogadását, amely akadályozza az Opera működését, visszafogja aktivitását és visszaveti bevételeit, amelyekből éppen a bérnövekedést finanszírozhatná, mintegy 1,5 milliárd Ft értékben.” A szakszervezet további, a vezetés számára elfogadhatatlan követeléseinek ismertetése után pedig így zárta levelét: „Sajnos, a Magyar Állami Operaház 2024-ben fenntartói pluszforrást nem tud igénybe venni, ám még véletlenül sem azonosítja 1260 főállású alkalmazottját a két külsős szakszervezeti elnökkel, ezért további bevételnövekedést ígérő programját végrehajtja, a valódi kollégák számára béremelési ajánlatát fenn-, előadásait pedig megtartja.”

A Don Giovannit végül valóban megtartották, azonban igen rendhagyó módon: az előadás első órájában zenekar és férfikar nélkül, pusztán zongorakísérettel léptek színpadra a darabban szereplő énekesek, majd a kezdés hirdetett időpontja után egy órával, azaz hét órakor csatlakozott be a többi zenész. Közülük néhányan Sztrájk feliratú pólóban vonultak színpadra. A műsor előtt Ókovács az egyik emeleti páholyból szólt a közönséghez, tudatva, hogy a darab időben kezdődik majd, a rendhagyó körülményekre való tekintettel pedig mindenkit megvendégelnek egy pezsgővel és egy frissítővel a szünetben.

DSZZS20240228104.jpg
Jelenet a Don Giovanniból. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Ezt követően március 20-án Bárány Balázs Péter az ATV Start vendége volt, nyilatkozatát a 24.hu szemlézte. A műsorban azt mondta: „A tárgyalások jelenleg nem zajlanak sehogy, hiszen az Operaház főigazgatója azt az alapvető kötelezettségét is elmulasztja teljesíteni, miszerint sztrájk idején a felek kötelesek a sztrájkról szóló törvény szerint tárgyalásokat folytatni a konfliktus mielőbbi megszüntetése érdekében.” Emellett kitért arra is, hogy az általa vezetett szakszervezet nem a teljes vezetőséggel, kizárólag Ókovács Szilveszter főigazgatóval áll vitában. Elmondása szerint a vezető a Don Giovanni kezdete előtt „a színpadra rendelte az előadásban szereplő művészi és műszaki állományt, és ott próbálta lebeszélni őket arról, hogy sztrájkoljanak”. Bárány a beszélgetés során újra hangsúlyozta: a következő előadások akár el is maradhatnak az Operaházban.

Bár végül a szerda esti, azaz március 20-i program sem maradt el, a sztrájk miatt a Hunyadi László színpadra állítása még nagyobb nehézségekbe ütközött. Miután a műszaki dolgozók is a munkájuk önkéntes felfüggesztése mellett döntöttek, így az előző esti díszleteket az Index akkori értesülései szerint az irodai munkatársak kezdték el lebontani helyettük, és a szerdai kulisszák felállítását sem vállalta már a hozzáértő személyzet. A laphoz eljuttatott belső levelezés alapján pedig tájékoztatták a fellépő művészeket, hogy a Hunyadi László kórus nélkül kerül a közönség elé, míg a „megváltozott díszletre” hivatkozva értesítették a táncművészeket arról, hogy nem tudnak közreműködni az előadásban.

Az Index későbbi tudósítása szerint az érdeklődőket már a jegypénztárban figyelmeztették arra, hogy ismét rendhagyó előadás várható, mivel akkor már biztos volt, hogy a Hunyadi László a Don Giovanni díszletében lesz látható. A kezdés előtt Ókovács újfent megjelent a közönség előtt, és beszédet tartott az akkor már csúszásban lévő program előtt. Felszólalásában tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy az előadás egy 25 perces filmmel veszi kezdetét, amely az Operaház történetéről szól majd, és rövid szünet után az előző estéhez hasonlóan zongorakísérettel adják elő az énekesek a Hunyadi László legismertebb részeit, kiemelve, hogy mindenki lejöhet a karzatról, és elfoglalhatja a földszinti üres helyeket. Valamint tájékoztatott arról is, hogy a meghirdetett kezdés után két órával, azaz este nyolckor csatlakozik majd a zenekar, amelynek tagjai viszont kizárólag a legismertebb Hunyadi-részekben működnek majd közre.

D_MTZ20220308020.jpg
Ókovács Szilveszter főigazgató instruál Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 2022. március 8-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

„Ez a haditerv. Akinek ez az ajánlat nem tetszik, az nyugodtan sarkon fordulhat és elmehet” – mondta a főigazgató, amely lehetőséggel az Index információi szerint többtucatnyian éltek az este különböző pontjain. A közönség nagy számban való távozásának az is indokot szolgáltatott, hogy időközben kiderült: a zenekar nyolc óra után sem jelenik meg a színpadon. Így végül a rendes formájában összesen négy órára nyúló darabból kevéssel több mint egy órát hallhatott-láthatott a plénum.

A sztrájk a héten tovább folytatódik. Az Operaház közleményben jelentette be, hogy a március 21-i Mayerling című balettelőadás elmarad, helyette a Don Giovanni kerül újra műsorra. Mint azt a Telex megtudta, a műsorváltoztatásra azért volt szükség, mert a keddi díszletek továbbra is a színpadon vannak. A Hunyadi László pénteki, március 22-i előadásának menetéről aznap ad majd tájékoztatást az intézmény.