A fotók a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Corvin közön át a Parlament és Kilián György laktanya érintésével az Úri utcai érseki palota után egészen a Parlamentig, a Bem-szobortól a Sztálin-szobor maradványáig kalauzolják a tisztelgő utókort a budapesti forradalmi események alakulása közepette.     

A tárlaton megtekinthető képek Tóth László, Samai Antónia, Erich Lessing, Mező Sándor, Fényes Tamás, Munk Tamás, Bojár Sándor, Horling Róbert, Jármai Béla, Müller Lajos, Hollós Tibor, Petrovits László, Bartal Ferenc, Fehérvári Ferenc, Elek Emil, Farkas Tamás és ismeretlen fotósok munkái. A válogatást a többezres archívumból Szebeni-Szabó Róbert fotográfus, az MTI hajdani munkatársa állította össze.     

A kiállítás szombaton nyílik meg a sepsiszentgyörgyi evangélikus-lutheránus templomban.

Nyitókép: Déry Tibor beszédet mond az Írószövetség 1956. december 28-i közgyűlésén, míg az előtérben Háy Gyula drámaíró hallgatja a felszólalót (kezével támasztva az állát). Néhány héttel a rendezvény után mindkettőjüket börtönbüntetésre ítélték, az Írószövetséget pedig 1957 januárjában feloszlatták, és a szervezet csak 1959-ben alakulhatott újjá. Fotó: MTI/Erich Lessing