Az orosz művészt a nemzetközi zenei életben a trombita Paganinijének is nevezik, aki – merészen áttörve a trombitarepertoár határait – a legkülönbözőbb hangszerekre írott versenyművek elképesztő átirataival új fejezetet nyitott instrumentuma irodalmában.

„Nakariakov a világ egyik leghíresebb trombitaművésze, virtuóza, aki csodagyerekként indult és akiből – tényleg azt szokták mondani – egyetlenegy van a világon. Jelenleg Párizsban él, és nemcsak a trombitának, hanem a szárnykürtnek és a kornettnek is virtuóza. Két olyan művet fog játszani, aminek átiratát kifejezetten az ő számára készítették: Haydn C-moll csellóversenyét adja elő és egy variációsorozatot Bellini Normájának a témáira. Ezek az átiratok elképesztően nehezek” – mesélte el Hámori Máté karmester.

A programsorozatban idén is olyan remek művészek működnek közre, mint a Duna Művészegyüttes, Simon Izabella zongoraművész, Bretz Gábor világhírű operaénekes, Gráf Zsuzsa zongoraművész, a Sárik Péter Trió, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Erdei Péter és Nemes László Norbert, a Nemzeti Ifjúsági Kórus, Hollókői Huba, Navratil Andrea. Idén először Kodály Pontot hoztak létre, amely a közösségi zenélést és találkozást helyezi előtérbe, és a tapasztalatok szerint nagy népszerűségnek örvend a városi zenebarátok körében.

Kecskemét 1970-ben adott otthont először a Kodály Szemináriumnak. A nyári szemináriumokhoz a kezdetek óta egy hangversenysorozat kapcsolódott, amely 1991-től viseli a Kodály Fesztivál nevet. Az esemény fő koncepciója Kodály zeneművei és az életművéhez kapcsolódó régi és újabb szerzők műveinek megszólaltatása, a kortárs magyar zene jeles képviselőinek bemutatása, helyi zenei műhelyek és versenygyőztes fiatal művészek bemutatkozása. Az évek során gazdagodott és színesedett a program: más művészeti ágak is helyet kaptak a fesztivál programjában. 1998-tól Kodály Művészeti Fesztivál néven vált Kecskemét és a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé. Kecskemét emblematikus kulturális helyszínei és jellegzetes közterei adnak otthont a fesztivál programjainak idén is, amely ez alatt a 12 nap alatt betölti a várost. A fesztivál részletes programja itt található.

Nyitókép: Szergej Nakariakov, forrás: Kodály Művészeti Fesztivál