A főváros 150. születésnapja alkalmából idén ősszel elindul a Budapest Bejáró, amellyel újra felfedezhetővé válnak Budapest értékei, helytörténeti érdekességei.

A Budapest Bejáró projekt célja a fővárosi épített örökség és helytörténeti érdekességek feltárása és bemutatása a város lakói számára. A várost új perspektívából, egyes városrészeket sétaútvonalakba illeszthető, kulturális-építészeti örökségi pontok kijelölésén keresztül szeretné megmutatni a budapestieknek a főváros egyesítésének 150. évfordulója alkalmából.

A séták kezdőpontja egy-egy fontos használati helyszín, közlekedési csomópont, amelyet a JCDecaux és a BKK biztosít a sétálóknak. Az állomásokat a Magyar Sétaszövetség tagjai közösen, saját szakmai tapasztalataikra és városismeretükre építve választották ki.

A budapesti kirándulást nem csak a látvány és az új, izgalmas helyszínek teszik érdekessé. A séták elengedhetetlen kelléke a Budapest Bejáró feladványfüzet, amely már letölthető a honlapról, de október 25-től a Deák Ferenc téren, a Széll Kálmán téren, a Keleti Pályaudvaron, a Szentlélek téren és Kelenföldön, a BKK Ügyfélközpontokban is átvehető. A nyomtatott füzetben a rejtvény megértéséhez és több esetben magához a megoldáshoz is egyszerű grafikai anyagok, ábrák, rajzok, skiccek tartoznak. A megfejtés egy szó vagy szám, amely a gyűjtőponthoz tartozó játék megoldásához szükséges. Aki végigjárja mind a húsz bázispontot, és kitöltve visszaküldi a füzetet, városélmény nyereményben részesül.

Nyitóképen Budapest látképe. Fotó forrása: Shutterstock