Könnyed hangvételű kisfilmek segítségével hozzák közelebb a diákokhoz a történelmi eseményeket Bagi Iván és Szép Bence humoristák a Sétatörténelem című sorozatukban, amelynek legújabb epizódja az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakát mutatja be.

Az interaktív kisfilm-sorozatot Bagi Iván humorista Duhonyi József producerrel összefogva álmodta meg. A művekben virtuális sétákon tárják fel a magyar történelem ismert és titokzatos eseményeit. A sorozat legutóbbi epizódja az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakát mutatja be.

Több epizód is készült a produkcióból. Ezekből olyan adalékokat tudhatnak meg a nézők egy-egy történelmi esemény kapcsán, amelyek nem ismertek, például azt, mikor és hol tartottak ebédszünetet a márciusi ifjak vagy hogy milyen szerepet játszott a lekvár az 1956-os forradalomban. A mintegy 14 perces kisfilmben Bagi Ivánt ezúttal is Szép Bence forgatókönyvíró, történelem szakon diplomázott stand-upos kíséri el az útján.

A két szereplő ezúttal az 1956. október 23-i, illetve az azt követő forradalmi események néhány ikonikus helyszínére látogat el Budapesten. Bagi Iván elárulta, hogy diákként száraznak találta az akkori közoktatást, rosszul ment neki a történelem. „Most egy kicsit még nehezebb a helyzet, mert a fiatalok ahhoz vannak hozzászokva ebben a nagy médiazajban, hogy félperces, háromperces videókat nézzenek” – mondta. Ebben a „térben” kellett felvenniük a ritmust, és megszerettetni a diákokkal a történelmet. Felidézte, hogy eddig három epizód készült el, ezek mind a nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódnak.

Beszélt arról is, hogy a sorozat legújabb részében kevésbé a humor, inkább a látványvilág megteremtésével törekedtek arra, hogy pörgősen, fiatalosan mutassák be az 1956-os szabadságharc és forradalom eseményeit. „Ez nem egy könnyed téma, ezért korlátozottabb volt a mozgásterünk” – tette hozzá Bagi Iván.

Elmondta: büszkék arra, hogy az eddigi részek után rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a tanároktól és a diákoktól. Terveik szerint a jövő év elején egy Erdély történelmét feldolgozó, ötrészes sorozatot készítenek. Emellett országjárást terveznek, amelyen középiskolai történelem- és osztályfőnöki órákon beszélgetnének a filmekről.

Kép forrása: Sétatörténelem