fbpx

Shakespeare/37 – Magyar produkció a nemzetközi kulturális piacon

A WebSzínház valódi különlegességgel készül: Shakespeare/37 címmel indít új, online szériát, amely Shakespeare összes drámáját új kontextusba helyezi. Ezt ráadásul egészen különleges cinematográfiai módon, az avantgárd szellemű Dogma-filmek által ihletve teszi.

Első websorozatuk – Jelenetek egy háztartásból (Láng Annamária, Simon Zoltán) – sikere láttán a TRIP WebSzínházának csapata úgy döntött, feltárják a film és a színház közötti kapcsolat további lehetőségeit. Olyan projektet kerestek, amely a magyar és a nemzetközi közönség figyelmét egyaránt felkelti, így döntöttek William Shakespeare mellett: az áprilisban induló új sorozatban az ő műveit viszik a közönség elé.

A websorozat az író teljes drámai életművét, azaz mind a 37 drámáját feldolgozza.

37 ismert magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írt húszperces etűdöket a reneszánsz mester egy-egy művéből kiindulva. A színházi jelenetek filmes eszközökkel feldolgozva új műfajt teremtenek: a Film/Színház műfaját. A sorozatot egy virtuális társulat hozza létre, amelyben a magyar kulturális élet jeles alkotói vesznek részt. 

Fotó: Meister Natália Nóra
A Shakespeare/37  premierjét a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) részeként április 14-én, 20 órától tartják a BTF YouTube-csatornáján.

A kiemelt jeleneteket feldolgozó epizódok átlagosan húszpercesek, ez a terjedelem a filmművészet világában ritka lehetőségeket kínál: a görög drámaírás hármas egységét – egyetlen helyszín, szűk időtartam, egységes cselekmény – kiaknázva az antik dráma szerkezetét XXI. századi formába helyezi. Olyan lehetőségeket is megnyit, mint például a kameramozgás személyes, szinte intim jellege. Az egysnittes, vágás nélküli megoldással merőben új élményt ad: a maga nyers, őszinte módján láttatja a színészi játék és az érzelmek ívét.

Az április 14-i premier során három rész debütál a sorozatból.

Rómeó és Júlia Erdős Virág átiratában, a Szeget szeggel Tasnádi István újraértelmezésében, a Lear király pedig Kovács Viktor és Kovács Dominik tolmácsolásában lesz látható.

Fotó: Meister Natália Nóra

A BTF keretében az első három epizód 24 órán keresztül díjmentesen nézhető, ezt követően a sorozat weboldalán érhető el. A premier után, április 21-től minden szerdán egy új epizód jelentkezik a felületen. A szériát hosszú távra tervezik, és a jövőben további klasszikusok újrafelfedezését ígéri az alkotói csapat.

A sorozat trailere ide kattintva tekinthető meg.

Nyitókép: Meister Natália Nóra

A rovat további cikkei