32 premier, köztük 12 hazai bemutató, összesen 500 nagytermi előadás, benne 45 repertoárprodukció, 100 hangverseny, kamaraelőadás, gála, rendezvény, fesztivál-előadás, 200 gyermekprogram, 600 épülettúra, több mint 1000 nagyköveti prezentáció ? összesen 2400 attrakció várja a közönséget a 2015/16-os szezonban.

operasajtaj3

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója részletesen ismertette a 32 premiert, melyek közül az első a West Side Story lesz Novák Péter rendezésében, melyre ezreket várnak az Erkel Színházba. Ugyanitt mutatják majd be 2016 nyarán a világhírű musicalt, Elton John Billy Elliot című darabját Szirtes Tamás rendezésében. Idén egyébként Shakespeare-évadot élvezhetnek az opera szerelmesei, az angol szerző leghíresebb művei közül 17 feldolgozást vonultat fel a repertoár.

Ismét elindulnak a népszerű programok, köztük a Gördülő Opera, amely a vidéki kőszínházak közönségéhez igyekszik elvinni az operát, az Operakaland, amely a vidék fiataljait igyekszik megismertetni a műfajjal, illetve folytatódnak az interaktív és beszélgetős műsorok is.

operasajtaj1

Nemzetközi hírű művészeink sorában hazai nagyságaink közül Rost Andrea és Miklósa Erika új szerepben mutatkozik be, Komlósi Ildikó pedig visszatér Az árnyék nélküli asszony ? produkcióba. Közel százhúsz magyar művész lép színpadra, a külföldiek közül pedig a nemzetközi operaélet elismert személyiségeivel találkozhat majd a közönség.

A balettélet nagyságait szintén nem kell nélkülöznie a műfaj szerelmeseinek, ahogyan a különleges eseményeket sem, hiszen 71 rendezvény kapja meg az évadban ezt az előkelő jelzőt.

operasajtaj2

Az sem véletlen, hogy az évadismertető sajtótájékoztatóra az Eiffel – csarnokban került sor. Az Operaháznak ugyanis szüksége van egy komplex műhelyházra, amelybe nemcsak a kilenc gyártóműhely költözhet, amelyben helyet kaphat egy méretazonos próbaszínpad, és amelyben a négy, jelenleg távoli külső raktár összes díszletének és kellékének, valamint a mintegy 400 ezer jelmezének értékőrző tárolása és javítása is megoldható. A kormány döntése nyomán az Eiffel-projekttel elindulhat, és 2016 végére befejeződhet ennek a bázisnak a kiépítése, amellyel a társulat európai színvonalú komfortot, a közönség pedig minőségi javulást nyerne.

Ahogy Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár fogalmazott, ?a fejlesztés nagyszerű példa arra, hogyan alakítható át egy használaton kívüli ipari tér kulturális térré. Az Eiffel-bázis egy modern, 21. századi operaházat vizionál elénk.?

Fotó: Csákvári Zsigmond