A Momentán Társulat új improvizációs bemutatója, a Színházrendezők Viadala klasszikus színházi szerzőket, műfajokat idéz meg, hogy könnyedséggel, humorral és játékossággal mutassák be és fordítsák ki a drámaírói stílusjegyeket, tipikus fordulatokat, jellegzetes karaktereket.

Az improvizációs előadásban a Momentán színházat játszik: népszerű drámaírók, karakteres színházrendezők, öntudatos statiszták és hóbortos színészóriások bőrébe bújva improvizál. Tragikus királydrámák, vérbő vígjátékok, gimnáziumi kötelezők és posztmodern abszurdok – a társulat sosemvolt színdarabokat ír, rendez és játszik el. Az eredmény: tisztelgés és paródia a klasszikus színház varázslatos világa előtt, persze kiforgatva, átalakítva, momentánosítva és 100%-ban improvizálva, a közönség ötletei alapján.

A Momentán Társulat az előadás során négy ismert drámaíró sosemvolt színművének improvizált színházi rendezésébe enged bepillantást, majd a közönség szavazhat, melyik hármat nézné tovább. Ezután újabb jelenetek következnek, immár három drámaírói stílus és színházrendező versenyez, majd újabb szavazás – míg végül egyetlen győztes, nagy rendezés és improvizált színházi történet befejezése bontakozhat ki a közönség döntése alapján. A februári bemutató előadáson a négy improvizált színdarab egy Ibsen-dráma, egy Shakespeare-mű, egy kortárs angol dráma és egy musical lesz.

Várady Zsuzsi, a társulat alapító tagja számára a színházi műfajokkal dolgozni, játszani nagyon nagy ajándék: „Színházi dramaturgként dolgoztam sokáig, amire most nincs tér az életemben, de ebben az előadásban két szerelmem összeér, az improvizáció és a színház. Ráadásul elmélyülős munkát csinálunk, együtt olvassuk a színdarabokat, voltunk tanulmányúton közösen színházban. Ez a kreatív, spontán működésünkhöz is hozzátesz majd ezen az előadáson.”

A bemutató február 18-án lesz a Momentán otthonában, az Impróban.

Színházrendezők Viadala - fotó: Momentán Társulat