A dark/gothic rock stílus egyik mai fontos szereplője, a török She Past Away ad koncertet május 17-én az A38 Hajón.

A She Past Away a nyolcvanas évek hangzásának átdolgozott változatával érkezik. A csapat a poszt-punk korszak jellegzetes gitárhangzását minimalista török nyelvű költészettel kombinálja.

A 2005-ben Bursában alakult csapat friss lökést adott a korábban elsősorban a Joy Division, a Cure, a Sisters of Mercy vagy a Clan of Xymox által ismertté tett színtérnek. Nem távolodtak el a nagy elődök hangzásától, ugyanakkor azt 21. századi köntösbe öltöztették.

A She Past Awayben az alapító Volkan Caner (ének, gitár) mellett Doruk Öztürkcan (billentyűs hangszerek) szerepel, utóbbi a produceri teendőket is ellátja. A csapat eddig három albumot (Belirdi Gece – 2012, Narin Yalnizlik – 2015, Disko Anksiyete – 2019) készített, az együttest a dark wave, a synth wave, a minimal wave, az indie és a postpunk rajongói egyaránt megkedvelték. Zenéjükben jellemzőek a markáns basszuskiemelések, a ridegnek ható szintialapok, a lüktetés, valamint a szomorkás, mégis reményt keltő hangulatok.

A She Past Away áprilisban Németországban kezdi idei európai turnéját, amely Magyarország mellett Hollandiát, Törökországot, Horvátországot, Szerbiát, Svájcot, Olaszországot, Franciaországot, Görögországot, az Egyesült Királyságot, Írországot és Belgiumot érinti. A csapat ősszel az Egyesült Államokban ad koncerteket.

A zenekar tavaly fellépett a Fekete Zaj Fesztiválon Mátra-Sástón.

Fotó: Markus Felix / Wikimedia Commons