Első alkalommal rendezik meg a Magyar Zene Háza Showcase fesztiválját. November 10–11-én a zeneközvetítés újdonságai állnak a középpontban.

Az intézmény pedagógiai módszerének szlogenje Játsszunk zenét!, ennek szellemében keresik előadóművészet és pedagógia közös mezsgyéjét. A meghirdetett showcase célja is ez: a Magyar Zene Háza küldetéséhez kapcsolódó ismeretterjesztő és élménypedagógiai programok létrehozása, illetve azok bemutatása.

Ennek érdekében négy kategóriában hirdettek felhívást, több mint száz programterv érkezett az egész országból. Ezeket két fordulóban bírálta el a hazai kulturális szektor meghatározó szakembereiből álló zsűri. A legjobbnak bizonyuló projekttervek megvalósulását a Magyar Zene Háza mentorprogram keretében is támogatta, és a november 10–11-én megvalósuló fesztivál keretén belül be is mutatja. Emellett konferenciát is tartanak a zeneközvetítés lehetséges új útjairól külföldi és hazai szakemberek részvételével.

November 10-én, pénteken délután az előadóteremben bemutatkozik a Magyar Zene Háza zenepedagógiai csapata, ezt követően Tóth Árpád ismeretterjesztő előadássorozata, a Hangadó keretében Káosz a zenében címmel beszél, este Alpár Balázs zeneszerző és sound dizájner interaktív zenei foglalkozásán a filmes zenei és hangélmények tudatosabb befogadásáról lesz szó.

A koncertteremben aznap délután a Percussion Project pécsi ütőhangszeres csapat mutatja be a családi koncert kategóriába nevezett programtervét, majd Palágyi Ildikó és zenekara játszik. Az első napon a könyvtárban kerekasztal-beszélgetést rendeznek Brüsszelből, Bécsből és Prágából érkező előadókkal.

A fesztivál második napján, november 11-én, szombaton délelőtt a koncertteremben a PerpiJazz zenei időutazásra invitálja a közönséget, amelyen bemutatják, mi történt az elmúlt évszázadban a populáris zenében, hogyan változott az emberek ízlése, miként jutottunk el a mai zenei kínálatig. Az előadóteremben ezzel párhuzamosan az Öröm–Hang–Ár Zenei Alkotóműhely tart interaktív, komplex zenei foglalkozást óvodásoknak a művészetterápia eszközeivel Ecc, pecc, ki lehetsz? címmel. A könyvtárban Sőnfeld Mátyás tart gyerekeknek szóló workshopot XiloFun címmel, amelyben ötvözi a népdalok világát a modern társasjátékok technikájával.

A koncertteremben délután a Metrum Ensemble lép fel, ezt követően JaMese és zenekara játszik, őket Mozes & Kaltenecker követi Jazz meets Pop! című produkciójával, majd este Lovászi Edina és zenekara lép színpadra. Az előadóteremben délután az Aviso Quartet és Janca Ákos zenél, a könyvtárban pedig Bincze Beáta professzionális beszéd coach, mentor és tréner ad elő arról, mitől lesz hatásos, érdekes, emlékezetes egy előadás.

A képen a Metrum Ensemble.