Az amerikai színésznő veheti át a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját.

Mint Alberto Barbera, a velencei filmfesztivál igazgatója fogalmazott a Deadline szerint, Weavernek „igen kevés kihívója” akad a szakmában. Méltatásában kiemelte, hogy a Ridley Scott rendezte első Alien-filmmel (A nyolcadik utas: a Halál) ismertté vált színésznő a ’80-as évek ikonja lett, aki tehetségének köszönhetően minden produkcióban több tudott lenni, mint egy „hangszer a rendező kezében”. Ezáltal sok neves alkotó filmjét segítette sikerre karizmatikus jelenlétével, néha ellentmondásos, de mindig kivételes karaktereivel, így például szerepelt James Cameron, Paul Schrader, Peter Weir, Michael Apted, Roman Polanski, Ivan Reitman, Mike Nichols és Ang Lee mozgóképein is.

„[Weaver] figyelemreméltó temperamentummal megáldott színésznő, aki képes finoman, de nem törékenységet sugallóan mozogni; egy olyan nőtípus képét alkotta meg, aki magabiztos, lendületes és határozott, ugyanakkor ezeket a tulajdonságokat minden esetben árnyaltan jeleníti meg, magnetikus női érzékenységén átszűrve őket” – nyilatkozta Barbera.

A színésznő megtisztelve érzi magát az elismerésért, mely kiváltságban osztozik az összes filmkészítővel és munkatárssal, akikkel együtt dolgozott. „Büszkén veszem majd át az Arany Oroszlánt, megünnepelve mindenkit, aki segítette a filmjeim elkészülését” – mondta a színésznő.

A 74 éves Sigourney Weaver A nyolcadik utas: a Halál című filmen, valamint annak James Cameron által rendezett folytatásában, A bolygó neve: Halál (Aliens) című sci-fi-klasszikusokon kívül főszerepet játszott a Gorillák a ködben (Gorillas in the Mist), a Dolgozó lány (Working Girl) című filmekben és a szintén James Cameron rendezte Avatar-filmekben is feltűnt.

A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál augusztus 28-tól szeptember 7-ig tart majd, hivatalos programját július 23-án jelentik be.