Még legalább két évig Alberto Barbera marad a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója – jelentette be döntését a Velencei Biennálé igazgatói testülete.

000_33U22D8_16.jpg
Alberto Barbera. Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Barbera megbízatását azért hosszabbították meg, mert az idei fesztivál után lejárt volna. A testület közleménye szerint 2026-ig dolgozhat igazgatóként, de a biennálé döntése nem zárta ki, hogy azt követően is megmaradjon a posztján.

A biennálé tavaly októberben kinevezett új elnöke, Pietrangelo Buttafuoco kiemelte, hogy az első perctől jól megértik egymást Barberával, és hangsúlyozta megbecsülését az igazgató szakértelme, profizmusa és a velencei filmfesztivál igazgatásában tanúsított szenvedélye iránt. Barbera 2012 óta a fesztivál művészeti igazgatója, előtte pedig 1998 és 2001 között is ő töltötte be ezt a posztot. Pályafutását több nemzetközi díjjal és kitüntetéssel ismerték el.
Velencében, az ősz első nagy nemzetközi filmfesztiválján az utóbbi években olyan filmek mutatkoztak be, mint a Szegény párák, a Gravitáció, a Birdman, avagy (A mellőzés meglepő ereje), a Spotlight – Egy nyomozás részletei, a Kalifornai álom, A víz érintése, a Roma, a Joker, a Nomádok földje vagy A kutya karmai közt.

A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.