_d0a4920__copy__600x399.png
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a2017/2018-as évadzáró sajtótájékoztatón

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a június 8-án megtartott évadzáró sajtótájékoztatón ismertette a 2017/2018-as évad adatait, eredményeit. Kiderült, hogy idén összesen 146 produkciót, 429 előadást tekinthetett meg a közönség, vagyis húsz előadással többet, mint tavaly. Ezen belül kilenc bemutatót tartottak meg. Az idei repertoáron 34 darab szerepelt és 80 produkciót fogadtak be.

Mindezen adatok 98 százalékos nézettséget hoztak a színháznak úgy, hogy az évad elején még 60 százalékról indultak. Ez, a látogatottsági számokat tekintve több mint 120 ezer, a nyári produkciókkal együtt pedig több mint 130 ezer nézőt jelent, amely szám rekord a színház eddigi történetében. Idén augusztusban mutatják be a Csíksomlyói passiót a csíksomlyói nyeregtetőn. Az igazgató elmondta, hogy vállalásaik nagyrészt teljesültek, bár két nagyszínpadi produkciót el kellett halasztaniuk: az egyiket ősszel mutatják be, a másikat pedig később tűzik műsorra.

Az igazgató kiemelte, hogy a színház idén kevesebbet utazott vidékre, mint tavaly, ugyanakkor az előző évhez képest több befogadott előadás szerepelt az idei programjukban. ?Tudom, mit jelent beregszászi és debreceni perspektívából is ezeknek a színházaknak az, hogy itt játszhattak. Tudom, mit jelent a kaposváriaknak itt játszani, és sikeresnek lenni a Kabaréval. Szóval ez egy sikeres missziónk? ? mondta Vidnyánszky Attila. Hozzátette: annak ellenére, hogy színházi viszonylatban Budapesten létezik egyfajta túlkínálat és a vidékről jött produkciókhoz is van egyfajta viszonyulás, mégis: ezen bevállalásaikkal együtt is sikerült elérniük ezt a nézettségi számot. Egyik céljuk pedig továbbra is az, hogy a vidéki utak száma ne csökkenjen, hanem inkább emelkedjen.

Idén áprilisban ötödik alkalommal rendezték meg a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM), amelyre idén 22 vendégtársulat érkezett 13 országból és összesen 97 százalékos nézőszámot eredményezett.

?Lépésről lépésre, konokul előre haladva csak elérjük azt, hogy az előadások meghirdetése után rövid idővel elfogyjanak a jegyek. Elhitetjük egy közönségréteggel és ezzel együtt a szakmával is, hogy felirattal, idegen nyelven is lehet élvezni előadásokat? ? magyarázta az igazgató. Elmondta, hogy már most megvannak a jövő évi MITEM pillér-előadásai, a dátumokról már folyik az egyeztetés. ?Az a fontos, hogy mindig újabb és újabb gondolattal gazdagítva, mindig újra és újra formáljuk, egyedivé és érdekessé tegyük? ? mondta a színházi találkozóról az igazgató. A produkciókat összesen 8377 néző látta.

Az igazgató ismertette az ifjúsági- és gyerekprogramok sikereit is, amelyek iránt szintén egyre nagyobb az érdeklődés. Idén már ?ki kellett nyitni a nagyszínpadot?, a vetélkedőkre pedig már a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről is érkeztek iskolák. ?Odafigyelünk arra is, hogy olyanok is eljussanak színházba, akiknek nehezebben adatik meg ez a lehetőség.? Kiemelte az Egri csillagok példátlan sikerét, és azt, hogy igyekeznek a színházat érintő minden területet átölelni.


_d0a4995__copy__600x442.png
Vidnányszky Attila, mögötte a társulat új tagjaiMészáros Martin, Nagy Márk, Szép Domán, Herczegh Péter (balról jobbra)

A jövő évadot előre jelezve Vidnyánszky Attila szót ejtett a változásokról is.

Elhagyja a színházat Nagy-Kálózy Eszter, illetve lazább szálakkal fog kötődni a társulathoz Tompos Kátya és Olt Tamás is,

utóbbi a kaposvári színház művészeti vezetőjeként dolgozik tovább, de időnként mindketten láthatók lesznek a Nemzeti Színház egy-egy darabjában. A színház stratégiai igazgatója, A. Szabó Magda is távozik a színháztól. Ugyanakkor új tagokat is üdvözölhetünk jövőre a társulatban, csatlakozik ugyanis Mészáros Martin, Nagy Márk, Herczegh Péter és Szép Domán. Berecz András pedig továbbra is a Nemzeti Színház partnere marad.

Az évadzáró sajtótájékoztatón kiosztották az évadban kiemelkedő alakítást nyújtó, 40 év alatti színészeket elismerő Farkas?Ratkó-díjat, amelyet idén Farkas Dénes vehetett át a kollégák titkos szavazása alapján. A színház saját alapítású díjai közül ? szintén a társulat szavazatai alapján ? a Szörényi Éva-díjat Nagy-Kálózy Eszter, a Sinkovits Imre-díjat Blaskó Péter, a Németh Antal-díjat A. Szabó Magda stratégiai igazgató, a Kulissza-díjat pedig Fésűs Anikó, a gazdasági osztály munkatársa nyerte el.


_d0a5148__copy__600x404.png
Farkas Dénes, Blaskó Péter, Vidnyánszky Attila, A. Szabó Magda (balról jobbra)

Az évadzárón megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Király Nina dramaturgról, aki a színház nemzetközi kapcsolataival, a MITEM szervezésével foglalkozott. ?Csalhatatlan ízlésű, nagy tudású embert vesztettünk el, akivel szövetségünk majd két évtizedes múltra tekint vissza, és akinek szava meghatározó volt sok kapcsolat kialakításakor? ? emlékezett az igazgató.

Kultúra.hu/MTI

Fotók: Csákvári Zsigmond