fbpx

Sikeres volt a Lázár Ervin-program

A Lázár Ervin-programhoz kapcsolódva 3500 ötödikes és hetedikes diák múzeumpedagógiai foglalkozásokon való ingyenes részvételét szervezte és bonyolította le az Örökség Kultúrpolitikai Intézet 2022 tavaszán.

A programban részt vevő intézmények közül a Magyar Nemzeti Múzeum budapesti központi épülete, a sárospataki Rákóczi Múzeum, a visegrádi Mátyás Király Múzeum és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 500-750 közötti létszámban fogadott általános iskolásokat. A Nyírbátori Báthori István Múzeum, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum, az MNM Vaján működő Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye és az esztergomi Vármúzeum pedig jellemzően 200-300 diákot fogadott ebben az időszakban.

A 20-30 fős osztályok olyan múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt szakértő tárlatvezető irányításával, mint például Kalandozás a fegyvertörténetben vagy az esztergomi vár történetének bemutatása. Másutt a 16–18. századi főúri bútorokkal ismerkedhettek meg a gyermekek. Igen népszerű volt a Ragályos kórok című, nagy járványokat – mint például a pestist vagy a spanyolnáthát – bemutató foglalkozás is.

A részt vevő intézmények nagy része 2-3 különböző tematikájú pedagógiai foglalkozást kínált az érdeklődő osztályfőnököknek és diákoknak, akik szabadon választhattak a lehetőségekből.

A Lázár Ervin-program az egész országban nagy sikert aratott, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet a továbbiakban is minden lehetőséget megragad arra, hogy a fiatalok körében népszerűsítse a kultúrát és a művészetet.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg.

Nyitókép forrása: Örökség Kultúrpolitikai Intézet

A rovat további cikkei