yoko_ono_kivansagfaja_elott
Yoko Ono kívánságfája

Az idei, június 9-től június 24-ig tartó, kéthetes Art Capital fesztivál keretében a kortárs képzőművészet olyan nemzetközi sztárjai állítanak ki Szentendrén, mint például a dél-afrikai Mohau Modisakeng, a német Daniel Richter, a lengyel Angelika Markul, a svájci-román Daniel Spoerri, az angol Justin Mortimer, a macedón Žarko Bašeski vagy az amerikai-japán Yoko Ono. De jelen vannak a magyar képzőművészet meghatározó alakjai is, mások mellett Baksai József, Csurka Eszter, Szűcs Attila, Mátrai Erik, Nagy Barbara, Németh Ágnes, Várnai Gyula.

 

mohau_modisakeng_kiallitasan
Mohau Modisakeng kiállítása
Különösen nagy siker volt a Dunán felállított hatalmas ledfal, amelyen 36 filmet vetíttek le a parton helyet foglaló közönségnek ? Ruben Östlund, Wim Wenders, Julian Riberio Salgado, Jim Jarmusch és Michael Haneke új filmjei mellett megnézhettük Pálfi György Final cut című művét és Bódy Gábor klasszikusát is, a Nárcisz és Psychét, valamint a Psyche és Nárciszt. A Ferenczy Múzeumi Centrum a város több pontján gyepszőnyeget helyezett el, melyeket a látogatók azonnal birtokba is vették.

a_ledfal_elott
A Dunán felállított ledfal

Az Art Capital június 14-én külső helyszínnel bővült: Deim Balázs fotóművész munkáit Bázelben, a Rhy Art Fair Basel keretében megrendezett önálló kiállításon mutatják be, ahol a szervezők június 17-én estig több mint tízezer látogatóra számítanak. A június 14-én megnyílt svájci tárlatot a Szentendrére látogatók is megtekinthetik, mert 16-án, szombaton este 19 órától a Ferenczy Múzeumban egy kivetítőn élőben is követhetik a művész tárlatvezetését. A szervezők a további napokra vonatkozóan felhívják a figyelmet a beinduló irodalmi programokra, a Czóbel Múzeum udvarán álló Kilátás című magasles installáció körüli sajátos fordulatokra, a már említett Fő téri pázsitsziget sikerére, illetve ugyanott a Kmetty Múzeum Yoko Ono-kiállítása elé kihelyezett kívánságfára, amelyen egyre szaporodnak a kívánságüzenetek és a fa védelmében lassan új helyet kell találni az újabbaknak.

 

A kortárs művészeti fesztivál megnyitójakor készült cikkünk a Kezdődik az Art Capital! cím alatt olvasható, amelyben részletesebben is beszámolunk a fesztivál címének hátteréről és a programokról is.