Fekete Péter ? mielőtt átnyújtotta a Szarvasi Vízi Színházban már hetedik alkalommal megrendezett Magyar Teátrum Nyári Fesztivál végén a Magyar Teátrum-díjakat ? az MTI-nek elmondta: 2018-ban több mint 40 bemutatóval, mintegy 1000 előadással Szegedtől Esztergomig, Gyulától Kőszegig, Szentendrétől Zsámbékon át Szarvasig várták a közönséget a szabadtéri színházak és a művészek. Az államtitkár kiemelte az önkormányzatok szerepét is, akik fontosnak tartják, hogy nyári szabadtéri játékhelyeket tartsanak fent. A Családok évére utalva hozzátette: jó szívvel látta, hogy rengeteg gyermek- és családi produkciót mutattak be, ahol a három generáció, a gyerekek, a szülők és a nagyszülők együtt tudtak színházba menni.


szarvasiviziszinhaz_600x400.png
Fotó: Szarvasi Vízi Színház Facebook-oldala

 

Kik kapták idén a Magyar Teátrum-díjakat?

A VII. Magyar Teátrum Fesztiválon a legjobb meseelőadás díját a Turay Ida Színház Csingling az erdőben című mesejátéka nyerte el. A korszerű színpadra állításáért díját pedig a Cervinus Teátrum Ármány és szerelem című Schiller-előadása érdemelte ki. Az államtitkár a legjobb előadás díját a Békéscsabai Jókai Színház My Fair Lady című produkciója képviselőjének nyújtotta át. A legjobb zenés rendezés díját Radó Denise érdemelte ki, a My Fair Lady című musical színpadra állításáért. A leglátványosabb előadás díját az Experidance Produkció kapta a Cinderella, Mese az elveszett cipellőről és a megtalált boldogságról című mesemusical színre viteléért.


csingiling_600x400.png
Csingiling az erdőbenFotó: turayidaszinhaz.hu

 

A legjobb férfi főszeplő díját Barabás Botond vehette át a Szolnoki Szigligeti Színház Janika című vígjátékában nyújtott alakításáért. A legjobb női főszereplő díját pedig Saárossy Kinga, az Egri Gárdonyi Géza Színház által bemutatott A férjvadász című zenés vígjátékban nyújtott alakításáért vehette át. A legjobb férfi mellékszereplő díját Ragány Misa (több produkcióban nyújtott játékáért), a legjobb női mellékszereplő díját pedig Dobó Enikő, a Függöny fel! című komédiában nyújtott alakításáért vehette át.


janikavalogatottatmeretezettdsc_7273.jpg
JanikaFotó: szigligeti-szinhaz.hu

 

A legkülönlegesebb előadásért elismerést a Fővárosi Nagycirkusz Megtanulom, megőrzöm, továbbadom című produkciója kapta. A legígéretesebb tehetség díját pedig ketten vehették át Fekete Pétertől. Polák Ferenc, a Cervinus Teátrum által bemutatott Hotel Menthol című musicalben, Papp Barbara pedig a My Fair Ladyben nyújtott alakításáért.

Forrás: MTI