Közel hétszáz szervezet regisztrált az idei, Lakiteleken és Kápolnásnyéken megvalósuló, Közösségépítő Kultúránk elnevezésű előadó-művészeti programsorozatra. A június 9-től másfél hónapig tartó közösségi eseményen húszezer ember vesz részt az ország több száz településéről.

A tavalyi évhez hasonlóan a Nemzeti Művelődési Intézet idén is meghirdette a személyes részvételre épülő komplex közösségi programot, amelyre az idei évben még nagyobb számban jelentkeztek a települési közösségek. A résztvevők az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek, kistelepülésektől a nagyobb városokig, és azt a tényt, hogy

a kultúra valóban közösségteremtő erő,

a jelenlévő csoportok már részvételükkel igazolják, hiszen a látogatók között népdalkörök, tánccsoportok, amatőr színjátszók, valamint a települési közösségi élet mozgatórugói, a helyi klubok és egyesületek szép számmal vannak jelen.

A program komplexitása a pandémiás időszak után a helyi közösségi élet újraindításához is nagyban hozzájárul: az online kapcsolattartás hosszú hónapjai után a helyi közösségek aktív tagjai egy napot újra együtt tölthetnek, de most nem adják, hanem kapják a kulturális élményt.

Elmondható, hogy élményekben valóban gazdag program várja a résztvevőket.

A buszos utazást közös éneklés és játékok színesítik, a megérkezést követően a látogatók minden helyszínen megtekintenek egy-egy előadó-művészeti produkciót, a körséta alkalmával megismerhetik a Hungarikum Liget és a Nemzeti Művelődési Intézet, vagy éppen a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola történetét és a hazai kulturális életben betöltött szerepét. Persze a programból a jó hangulatú közös ebéd sem hiányzik, sőt azok sem távoznak üres kézzel, akik valamilyen „vásárfiát” szeretnének emlékbe magukkal vinni, mivel a körsétán lehetőség van ajándéktárgyak és kiadványok vásárlására is.

A Közösségépítő Kultúránk eseménysorozat Lakiteleken június 9-től július 13-áig, Kápolnásnyéken június 28. és július 9. között valósul meg.

A 35 napos sorozat élményeiben naponta 420-800 fő, összesen közel húszezer közösségi szakember és érdeklődő osztozhat.

A programsorozat célja, hogy a résztvevők megtapasztalják a közművelődés és az előadó-művészeti tevékenységek kultúraközvetítő, közösségmegtartó erejét és jó gyakorlatait, valamint új helyszíneket ismerjenek meg.

A védettségi igazolvánnyal látogatható programsorozaton a jelentkezők például olyan előadásokat tekinthetnek meg Kápolnásnyéken, mint a Nemzeti Táncegyüttes lendületes és sokszínű produkciója, a Kárpátok visszhangja, vagy éppen a Balassi Táncegyüttes Ládafia előadása, amelyben nemcsak kinyílik a nagy meseláda, de képzeletbeli utazásra is készteti a nézőket. Lakiteleken többek között a Békéscsabai Jókai Színház előadásában megvalósuló Hajnalban, délben, este című olasz vígjáték, a Gózon Gyula Kamaraszínház Szerelem, óh előadása, valamint a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház által színpadra vitt Tizennyolc című darab várja a nézőket, amely az I. világháború utolsó hónapjainak eseményeit dolgozta fel.

A hiánypótló programsorozat szervezője a
Nemzeti Művelődési Intézet, az eseménysorozat megvalósításában a
Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola, a Népfőiskola Alapítvány és Lakitelek
Község Önkormányzata vesz részt. A rendezvény fő támogatója az Emberi
Erőforrások Minisztériuma Lázár Ervin Programja. Az előadások kiválasztásában a
Déryné Program nyújt szakmai segítséget.

A program helyszínei:

Hungarikum Liget (Lakitelek), Nemzeti Művelődési Intézet (Lakitelek), Csajághy Laura Szabadtéri Színpad (Kápolnásnyék), Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola (Kápolnásnyék).

A Közösségépítő Kultúránk előadó-művészeti programsorozat részletes programját a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján (www.nmi.hu) vagy a közösségeket hétről hétre megszólító JógyakorlatON webfelületen (https://www.jogyakorlaton.hu) tekinthetik meg.

Képek forrása: Nemzeti Művelődési Intézet