kovats_adel_nora_ii._resz_600x400.png
Kováts Adél a Nóra II. rész című előadásban
Magyarországi bemutatóval indult a Szentendrei Teátrum idei, Tompos Kátya nevével fémjelzett évada. Itt került színre Lucas Hnath Nóra II. rész című darabja a teátrum és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében. A Kováts Adél címszereplésével debütált darab már évek óta óriási siker a Broadway és a világ 28 országának színpadain, és most a hazai közönség is megismerhette a fiatal, amerikai drámaíró Ibsen-parafrázisát. Szintén itt láthatták először a magyar nézők Carly Wijs Mi és Ők című, a West-Enden nagy sikerrel futó darabját. Fehér Balázs Benő rendezésében László Lili és Vilmányi Benett jelenítették meg szívszorító érzékletességgel a beszláni túszdráma eseményeit. A Kígyóasszony szintén ősbemutatóként került a teátrum színpadára közös produkcióban a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. A Carlo Gozzi misztikus drámája alapján írt, zenés mese élőzenekarral, csodás alakításokkal, varázslatos látványvilággal szórakoztatott fiatal és idősebb nézőket egyaránt. Varga Bence rendezésében, Kovács Adrián zenéjével és többek között Borsi-Balogh Máté, Józsa Bettina és Kurely László főszereplésével láthattuk a produkciót.

mi_es_ok_600x400.png
László Lili és Vilmányi Benett a Mi és Ők című előadásban

A tavalyi nyárhoz hasonlóan idén is folytatódott a Figaro-sorozat, ezúttal Mozart Figaro házassága című vígoperája került színre a Co-Opera és a teátrum közös előadásaként, Szabó Máté rendezésében, többek között Haja Zsolt, Fodor Beatrix, Bordás Barbara, Mester Viktória és Cseh Antal operaénekesek közreműködésével.

Elsőként Szentendrén láthatta a közönség Leonyid Zorin Varsói melódia című színművét Kocsis Gergely rendezésében, vagy a Sztalker Csoport Míg fekszem kiterítve című, W. Faulkner regénye nyomán készült előadását ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Zorin szerelmes történetének szereplőit Tompos Kátya és Adorjáni Bálint alakították, az újonnan létrejött Sztalker Csoport fiatal tagjai pedig a színészi alázat és koncentráció, a színpadi csapatjáték magasiskolájának szép példáját mutatták meg a szentendreieknek a szívszorító történetből készült előadás során.


szabo_gyozo_es_rezes_judit_600x400.png
Szabó Győző és Rezes Judit

Népszerű színművészeket és újonnann bemutatott sikerdarabjaikat is láthattak a nézők a nyár során. Csányi Sándor önálló estje a nő és a férfi működésének különbségeiről szólt, Szabó Győző és Rezes Judit pedig saját kapcsolatát mesélte el a zenés színház kulisszái között. Szűcs Nelli Fedák Sárit idézte meg önálló estjében, Ullmann Mónika és Borbély Alexandra pedig egy tanítónőből lett prostituált és egy fiútestbe született lány kálváriáját mutatta be. Hernádi Judit és Kern András fantasztikus kettőséből, a Valódi hamisítvány című előadásból végül triplázni kellett, olyan érdeklődéssel és szeretettel fogadta őket a közönség.

Florian Zeller A kulisszák mögött című darabjának magyarországi ősbemutatóját a Rózsavölgyi Szalonnal közösen tartotta tavasszal a teátrum, és most ismét Szentendrén láthatták a nézők a Spolarics Andrea, Kardos Róbert, Sztarenki Dóra és Vasvári Csaba szereplésével, Ördög Tamás rendezésében színre vitt, kacagtató komédiát.


valodi_hamisitvany_600x399.png
Hernádi Judit és Kern András a Valódi hamisítvány című előadásban

A tavaly útjára indított, fiatal színházi csapatokat bemutató előadás-sorozat, a FRISS számtalan értékes, izgalmas alkotással gazdagította a programot. Színművészeti egyetemek hallgatói mutatták be vizsgaelőadásaikat, valamint fiatal formációk érkeztek új produkcióikkal. Ezek közzé tartozott a Szentendrei Teátrum, a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda Mi és Ők című bemutatója is vagy a Pájinkás János, a diktatúrát és a hatalom természetét mesés, varázsos keretek közé helyező produkció, melyet Kárpáti Péter darabjából Tárnoki Márk rendezett. A FRISS része volt a Sztalker Csoport Míg fekszem kiterítve című nagysikerű produkciója, a Kaposvári Egyetem első évfolyamos hallgatóinak kabaréjelenetei Bozsik Yvette rendezésében vagy a már szintén említett zenés mese, A Kígyóasszony ősbemutatója.

A legkisebbekről sem feledkezett meg a teátrum: a gyerekeket Apacuka-koncert és népszerű bábelőadások várták. Ugyanígy a zenei programok rajongói sem maradtak élmények nélkül. Az Effected Band, Szulák Andrea, a Borbély Műhely ? a nyári évad háziasszonyával, Tompos Kátyával kiegészülve ?, a Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta, Kollár-Klemencz László, Szirtes Edina Mókus és Jammal: mindannyian saját műfajuk legizgalmasabb produkcióit hozták el a szentendrei közönségnek.


varsoi_melodia_600x400.png
Tompos Kátya és Adorjáni Bálint a Varsói melódia című előadásban

Plusz programként, évad közben került bele a műsortervbe egy különleges és exkluzív koncert. A Söndörgő együttes és az Amsterdam Klezmer Band hazánkban először Szentendrén mutatta be közös lemezét, a Szikra című korongot.

A Szentendrei Teátrum idei évadának produkcióit összesen csaknem 10 ezer néző látta. A 38 előadás többsége telt házzal futott, de sok olyan előadás is volt, amely jóval túllépte a teltházat. Sőt: a hatalmas érdeklődésre való tekintettel néha az eredetileg tervezetthez képest kétszer annyi nézőt fogadtak a pótszékeknek vagy akár az állóhelyeknek köszönhetően. Az összes játszóhely maximális befogadóképességéhez viszonyítva az összlátogatottság meghaladta a 99 százalékot. A kimagasló látogatottságú és sikerű évad végeztével már a következő, a jubileumi évad műsorát tervezi a Szentendrei Kulturális Központ és a teátrum vezetése, de a tervek szerint az év hátralévő részében sem marad színházi kínálat nélkül Szentendre.
 
Fotók: Szentendrei Teátrum Facebook-oldala