?Már maga a kiállítás létrejötte is sok kétkedőre rácáfolt. A több mint százezer látogató pedig egyértelműen bizonyítja, hogy érdemes volt az elmúlt évtizedek legteljesebb Csontváry-kiállítását megrendezni, a volt Honvéd Főparancsnokság épülete pedig alkalmas egy ilyen nagyszabású tárlat befogadására? ? jelentette ki L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára, miniszteri biztos azt követően, hogy január 31-én, a 114 452. látogató fogadása után bezárt A magányos cédrus ? Csontváry géniusza című kiállítás a Budai Várban.

A Csontváry Kosztka Tivadar születésének 162. évfordulóján, 2015. július 5-én megnyitott kiállítást csaknem egy éven keresztül készítette elő Gulyás Gábor kurátor a hátteret biztosító, állami tulajdonú Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. segítségével. Ennek köszönhetően a hetvenévnyi pusztulás után, 2014 nyarán nemzeti forrásból felújított volt Honvéd Főparancsnokság épületében, két szinten, csaknem 1000 négyzetméteren, 17 teremben Csontváry szinte valamennyi fellelhető művét kiállították. A hetvenhárom kép mellett külön teremben hívták fel a figyelmet a rendezők az eltűnt, illetve ismeretlen helyen lévő Csontváry-képekre, illetve a Mai cédrusok című kamaratárlaton kortárs művészek tisztelegtek a festőgéniusz munkássága előtt.

?A tízezredik látogatót alig két héttel a megnyitó után köszönthettük, novemberben pedig már több mint ötvenezren látták a képeket. Amikor december végén bejelentettük, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel egy hónappal meghosszabbítjuk a nyitva tartást, már csaknem kilencvenezren nézték meg Csontváry legteljesebb életműkiállítását. Amikor Lázár János miniszter úrral és Páva Zsolttal, Pécs polgármesterével megnyitottuk a kiállítást, azt mondtam, százezer látogatóval lennék elégedett. Ezt bő tizennégyezerrel sikerült túlszárnyalni, ami egyben azt is jelenti, hogy a 220 millió forintos jegybevételnek köszönhetően a Várgondnokság számára is sikerrel zárult a kiállítás? ? tette hozzá L. Simon László.

A Várgondnokság a napokban elkezdi a kiállítás bontását, illetve a képek visszaadását a kölcsönzőknek. A legnagyobb méretű festményeket a beépített 1200 négyzetméternyi vendégfal egy részének eltávolítása, illetve a speciális szállítóládák összeszerelése után lehet elszállítani a Budai Várból. A Pécsről érkezett 37 festmény valószínűleg február második hetében indul vissza a baranyai megyeszékhelyre.

?A kiállítás megnyitásakor ígéretet tettem arra, hogy a képek visszakerülnek az eredeti helyükre. Pécs városának személyesen fogom visszaadni Csontváry Kosztka Tivadar képeit? ? jelentette ki L. Simon László.

Fotó: Csákvári Zsigmond