Az idei évadban minden eddiginél többször, összesen 41 alkalommal lesz látható Csajkovszkij mesebalettje 2023. november 24. és 2024. január 6. között a Magyar Állami Operaházban.

A diótörő 2023. november 24-i, délelőtti főpróbájára a Covid-19-járvány árváit támogató Regőczi Alapítvány szervezésében több mint 160 gyermek látogat el, míg a december 17-i matinéra a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat csaknem ezer hátrányos helyzetű gyermeket hoz az ország minden pontjáról és a határokon túlról.

Az Opera emellett ebben az évadban is csatlakozik az MTVA Jónak lenni jó jótékonysági akciójához, amely idén a Semmelweis Egyetem Alapítványt támogatja a koraszülött és veleszületett rendellenességgel élő gyermekek fejlesztését célzó Semmelweis Fejlődéstámogató Központ létrehozásában. Hagyományaihoz híven a dalszínház az elmúlt évad előadásaiban játszó diótörő babát ajánlja fel adományként, amit ünnepi műsorfolyam alatt árvereznek el.

A diótörő 41 előadásán ebben az évadban 11-en táncolják Mária hercegnőt,

köztük az együttes vezető szólistái, Beck Maria, Melnyik Tatyjana és Yakovleva Maria principál, Felméry Lili és Pohodnih Ellina magántáncos, Takamori Miyu grand sujet és Shapirova Elena címzetes magántáncos. Mellettük most debütál a szerepben Lee Soobin magántáncos, a Boston Ballet korábbi szólistája, aki ebben az évadban csatlakozott az együtteshez, Muromtseva Ganna tánckari művész, a kijevi Ukrán Nemzeti Opera és Balettszínház korábbi prímabalerinája, aki egy éve lett a társulat tagja, valamint Wakabayashi Yuki, aki 2019 óta vesz részt az együttes munkájában, és idén lépett elő grand sujet-vé. A 9 Diótörő herceg között látható lesz Leblanc Gergely és Timofeev Dmitry principál, Rónai András első magántáncos, Taran Dumitru grand sujet és Zhurlov Boris címzetes magántáncos. Először formálja meg a szerepet Scrivener Louis, aki a londoni Királyi Balettiskola elvégzése után, 2020-ban lett az együttes tagja, és idén lépett elő magántáncossá, Kiyota Motomi, a 2023/2024-es évad kartáncosa, aki ebben a szezonban lépett elő grand sujet-vé, valamint Palumbo Valerio címzetes magántáncos és Hnedchyk Viachaslau tánckari művész. Közreműködik a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Nemzeti Balettintézet, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és Gyermekkara. Az előadásokat Déri András, Hámori Máté, Jankó Zsolt, Marsovszky Paul, Somogyi-Tóth Dániel, Szennai Kálmán és Tóth Sámuel Csaba dirigálják.

Ugyancsak a karácsonyi időszak elmaradhatatlan darabja Puccini Bohémélet című operája, ami a dalszínház legrégebben műsoron tartott, legendás előadása. Nádasdy Kálmán rendezése Oláh Gusztáv díszleteivel és Márk Tivadar jelmezeivel az 1937-es premier óta eltelt 86 évben több mint 900 alkalommal volt látható. A párizsi bohémek szerelemmel és nélkülözéssel teli mindennapjait feldolgozó, szívet melengető darab 2023. december 23. és 2024. január 14. között hét alkalommal lesz látható. A főszerepeket a Rodolfóként az Operaházban most debütáló Brickner Szabolcs, Pasztircsák Polina (Mimì), Azat Malik (Schaunard), Szegedi Csaba (Marcello), Bakonyi Marcell (Colline), valamint Váradi Zita (Musetta) éneklik, az Opera Zenekart, Énekkart (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkart (karvezető: Hajzer Nikolett) Madaras Gergely és Tóth Sámuel Csaba vezényli.

2019 óta az adventi időszak állandó darabjává vált Händel Messiás című oratóriumának mozarti átirata.

A megváltó eljövetelét, szenvedéstörténetét és feltámadását feldolgozó, a Halleluja-tétel révén közismert, karácsonykor gyakran felcsendülő kórusművet december 11-én és 18-án tűzi műsorára az Operaház, magyar nyelven. A szólista szerepeket Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Kovács István éneklik, az OPERA Zenekart és Énekkart Hollerung Gábor dirigálja.

Az elhangzó művek mellett az ünnepi hangulat megteremtéséhez az Operaházban egy, az aulában felállított két és fél méteres diótörő bábu és egy három és fél méter magas karácsonyfa is hozzájárul, amelynek több mint kétszáz díszét a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. biztosítja.

Advent első vasárnapjától december 31-ig az Operaház elé ismét visszatér a megszokott kis karácsonyi vásár, ahol karácsony kivételével minden nap 13 és 20 óra között két faházikóban forró italokkal és süteményekkel, valamint az OperaShop karácsonyi témájú ajándékaival várják az érdeklődőket.

Az Operaház előtt áll majd a dalszínház tízméteres karácsonyfája is, amit hagyományosan a szcenikai tár munkái díszítenek, ahogy szintén a díszletműhelyek gyártották azokat a köztéri hirdetőoszlopokat, amik a mesebalett főszereplőinek figuráit foglalják magukba.

A nyitóképen A diótörő egyik jelenete. Fotó: Opera / Ligeti Edina