A háromnapos, három helyszínen történő esemény-sorozat a Margó Fesztivál és a Tilos Rádió közreműködésével valósul meg.

A slam poetry hazánkban nem új keletű, 2006 óta van jelen és az elmúlt években a népszerűsége töretlenül ível felfelé. Aki járatos a budapesti kulturális életben, az biztosan találkozott vele, hallott róla vagy részt vett már slam rendezvényen. Ez egy előadó költészeti műfaj, nem szimpla versfelolvasás, nem is színházi előadás, se nem rap, se nem stand-up comedy, hanem mindennek az ötvözete, mely csakis szóban, de leginkább élőben hatásos. A Summer Slam Days az összes korosztálynak nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy megismerkedhessen a műfajjal, sőt rajongójává váljon.

 

A Visegrádi Alap támogatásával a Tilos Kulturális Alapítvány immár második alkalommal szervezi meg a Visegrádi Négyek (V4) slam találkozóját, ezúttal kézen fogva a Margó Városi Irodalmi Fesztivállal, mely programsorozatban részt vesznek cseh, szlovák és lengyel slammerek. Az így létrejött “Nyári Slam Napok” június 6-án a Mika Tivadar Mulatóban veszi kezdetét Slam Factory néven, a Margó Fesztivál nyitónapján. A helyszínen két nyelvű (magyar-angol) workshopon, kötetlen beszélgetésen, videózáson vehetnek részt az érdeklődők, a koordinációt a Slam Poetry Budapest végzi. Az esemény fő témája a poetry slam és a spoken word elterjedése és mai helyzete, különös tekintettel a V4 területekre.

Emellett a vállalkozó kedvűek színpadra állhatnak saját költeményeikkel az esti Open Mic keretében.

 slamflyer1

A rendezvény második napján, június 7-én kezdődik a Tilos Maraton, a Tilos rádió évente megrendezett adománygyűjtő hete a Dürer-kertben. Délután 17.30-kor élő rádiós közvetítés lesz a helyszínről, melynek során Gyukics Gábor költő, műfordító, a honi slam szcéna öreg rókája beszélget a V4 vendégekkel, akik többek között ad hoc slam act-eket is előadnak az éterben. A sorozat fénypontja az este 10-kor kezdődő TILOS SLAM, melyen showcase jelleggel bemelegítő performansszal készülnek mind a négy ország képviselői. Ezután jön a nagyszabású, hazánk első vonalas slammereit felvonultató verseny, melyen szem- és fültanúja lehet a nagyérdemű annak, hogy mi is az a slam. A show témája a ?Függetlenség, az estet könnyed ritmusokkal kíséri az Amoeba zenekar, a vizuális élmény fokozásáért pedig a Kiégő Izzók gondoskodnak.

 

A Summer Slam Days záró eseménye június 8-án a Slam School Poetry, mely az Akvárium Klubban kap helyet, ahol az Irodalmi Jelen szervezésében középiskolások versengenek slam szövegeikkel a fődíjért. Az országos verseny 15 résztevője előzetes kiválasztáson esett át, így garantáltan igényes előadásokat és izgalmas küzdelmet kísérhetnek figyelemmel a látogatók.