fbpx

Slam poetry verseny, könyvbemutató és gasztronómiai program a költészet napján

Április 11-én a hagyományosnak mondható ünnepi rendezvények mellett a költészetet más művészeti ágakkal ötvöző események is lesznek.

Egy összeállítással már készültünk olvasóinknak, amelyben Keszthelytől Kolozsvárig ajánlottunk programokat a költészet napjára és az azt megelőző vasárnapra. Jöjjön egy újabb válogatás a gazdag kínálatból április 11-re!

Békéscsaba

Az Ünnepi Rímszerda esten Kiss Anna költészete kerül fókuszba.

Budapest

A Magvető Caféban az Időmérték sorozat két új kötetével ünneplik a költészet napját. A szerzőkkel, Fekete Vincével és Fehér Renátóval Szegő János beszélget. Fekete Vince Halálgyakorlatok című kötetéből Pataki Ferenc színművész, Fehér Renátó Torkolatcsönd című kötetéből a szerző olvas fel részleteket.

2005 óta rendezik meg a Versünnepet, amelynek profi és amatőr versenyzői idén két költő, Nemes Nagy Ágnes és Illyés Gyula műveiből választhatnak. Az idei döntő helyszíne a Nemzeti Színház, a zsűri tagjai Szűcs Nelli színművész, Rubold Ödön színművész, Weinberger Attila zenész, Géczy Dávid filmrendező, Lőrincz P. Gabriella költő, író és Kolti Helga színművész, zsűrielnök.

A Versünnep döntője 2020-ban. forrás: Facebook

Idén a költészet napjához kapcsolódóan két különleges lírai esttel készül a Várkert Bazár. Április 11-én – a József Attilához hasonlóan szintén születésnapos – Márai Sándor kevésbé ismert költői életművébe kaphatunk betekintést Hirtling István színművész előadásában. A Jászai-díjas művész kedvenceit is bemutatja, de nem csupán versek hangzanak el az életmű különböző szakaszaiból, hanem kevéssé vagy egyáltalán nem ismert részleteket is a közönség elé tár Mészáros Tibor irodalomtörténész a bevezetőjében. Az estet vetített képek, dokumentumok és Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész inspiratív játéka teszi még érzékletesebbé.

Hirtling István

Április 12-én pedig az erdélyi költőnő, Hervay Gizella verseit ismerhetik meg Bocskor Bíborka énekesnő és Vecsei H. Miklós színész fellépésével. Juhász Anna irodalmár vendége lesz Balázs Imre József költő, irodalomtörténész és Iancu Laura költő.

Csíkszereda

A Csíki Játékszín és a Kulissza kávézó közös szervezésében slam poetry bajnokság lesz a színház árkádjai közt. A nyertes díja az esti műsorban való részvétel.

Páty

A művelődési házban Rímek és Szerelmek címmel borral és dallal kísért verses esten emlékeznek József Attilára. Vágó Mártát Básti Andrea, Kozmutza Flórát Kiss Eszter, József Attilát Betz István idézi meg, az esten közreműködik Németh Pákolicz Tamás költő, dalszerző.

Kiss Eszter. Fotó: Nánási Pál
Sepsiszentgyörgy

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Kányádi Sándor művei alapján 2019-ben készült Az, amit mondani kell című előadás nyilvános próbájával ünnepli a magyar költészet napját. A produkció Benedek Ágnes színésznő kezdeményezésére jött létre, és a kevésbé ismert Kányádiból ad ízelítőt.

Szatmárnémeti

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata az Erdélyi Magyar Írók Ligájával együttműködve idén ismét megszervezi költészet napi hagyományos rendezvényét, amely vasárnap kora délután kezdődik és az éjszakába nyúlik. Fiatal szatmári képzőművészek a helyszínen készítenek el egy-egy alkotást Nemes Nagy Ágnes Szomj című verse alapján. A műveket elárverezik, a befolyt összegből az ukrán menekülteket támogatják. Megnyílik a Nagy városokról beszélt a messzi vándor című József Attila-vers ihlette fotókiállítás. Az Erdélyi Magyar Írók Ligájából fiatal költők mutatkoznak be, lesz slam poetry est, jazzkoncert, interaktív zenés játék, és bárki elszavalhatja vagy felolvashatja kedvenc versét. A programból nem marad ki a gasztronómia sem: magyar költők kedvenc ételeit és versek ihlette fogásokat lehet majd megkóstolni.

Nyitókép: a költészet napja a Harag György Társulatnál. Forrás: Facebook

A rovat további cikkei