A Loupe Színházi Társulás csapata augusztus első hetében elkezdte Cordelia O’Neill Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá című darabjának próbafolyamatát Sodró Elizával és Rusznák Andrással.

A kétszereplős produkció egy elképzelhetetlen, mégis magától értetődő szerelem története, amit beárnyékol a pár közös gyermekének elvesztése. Az előadás igazi sírós-nevetős élménynek ígérkezik: miközben nehéz témát dolgoz fel, humorosan ismerős hétköznapi párkapcsolati szituációk is megjelennek benne. Cordelia O’Neill szövegét 2021 szeptemberében mutatták be Londonban, 2022-ben pedig elnyerte az Off West End Awardson a legjobb új színdarabért járó díjat.

Minden negyedik terhesség végződik a magzat vagy a gyermek elvesztésével. Évente 16–17 ezer pár küzd ezzel a tragédiával. Mindannyiunknak, még ha személyes tapasztalatunk nincs is erről, alighanem van ilyen történet a környezetében.

Az alkotók ajánlója a darab elé

Különbözőbbek talán nem is lehetnének, Alex és Rupert között mégis minden magától értetődően alakul, ami a lényeget illeti. De mi történik akkor, ha pont ott kap sebet egy kapcsolat, ami az egyik leglényegibb? Hogyan lehet feldolgozni egy újszülött gyermek elvesztését? Cordelia O’Neill néhol szívmelengető, máskor szívfacsaró kétszereplőse biztos kézzel vezet végig bennünket egy nagy megpróbáltatás elé állított párkapcsolat lentjein és fentjein. Megingathatatlan arányérzékkel vegyít egymásba humort és megrendülést, gyászt és életigenlést. Mint aki maga is járt azon a tájon, amelyről mesél, s akinek épp ezért készek vagyunk elhinni: lehetséges a visszatérés. Mint bármi. Csak elég erősen kell rá gondolni.

A darabot fordította és rendezte Horváth János Antal. Játsszák: Sodró Eliza, Rusznák András. Zeneszerző: Farkas Virág ‘Zazie’, dramaturg: Sándor Júlia, látványtervező: Fekete Anna, látványasszisztens: Kaszás Nina, koreográfus: Molnár G. Nóra, a rendező munkatársa: Fazekas Anna.

A Loupe Színházi Társulás bemutatójára 2023. november 11-én, a Marczibányi Téri Művelődési Központban kerül sor, jegyek itt kaphatók.

Fotók: Lengyel Zsombor