fbpx

Soha ennyi Petőfi-rokon nem volt még egy helyen

Petőfik találkozója, „életre kelt” költő, 3D-s kiállítás, okospadok, emléktúrák és ételkülönlegességek – sosem látott méretű programsorozattal ünneplik Petőfi Sándor 200. születésnapját. Bács-Kiskun megyébe nem csak annak érdemes ellátogatnia a következő hetekben, hónapokban, aki Petőfi-rajongó: a legkisebbek és a felnőttek is szórakozva tanulhatnak a magyar történelem és irodalom egyik legfontosabb alakjáról.

2023. január 1-jén ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A költő, színész, forradalmár, nemzeti hős, a hazafias érzelmek és a nemzeti identitás példaértékű őrzőjének munkássága ma is meghatározó az egész Kárpát-medencében. A bicentenárium tiszteletére az Országgyűlés Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a 2022-es és 2023-as esztendőt. Ebben Bács-Kiskun megyében kiemelt figyelmet kapnak a költő születéséhez kapcsolódó események, rendezvények, fejlesztések.

Rendhagyó irodalmi estekkel, konferenciákkal, kiállításokkal és emléktúrákkal is várják az érdeklődőket. Szabadszálláson például összegyűlnek Petőfi Sándor rokonai, leszármazottjai. Eddig összesen két országos találkozót tartottak a költő rokonainak, egyet Kecskeméten, egyet pedig Kiskunfélegyházán. Mivel Petőfi családja két évtizedig Szabadszálláson élt, ez a település is nagyon sok szálon kötődik Petőfi Sándorhoz, sőt egy Petőfi-relikviát is őriznek itt.

Virtuális Petőfi

A Petőfi-kultusz ápolását erősíti majd egy online információs és tudásközpont létrehozása is. A költő emlékhelyei és a látnivalók virtuális megjelenítése QR-kód segítségével történik, hiszen hiába a 200 év, a kulturális élményekre a 21. században is gondolni kell. Kiskőrös főterén egy időszakosan megtekinthető szabadtéri kiállítás is létrejön, melyben egyedi kialakítású, látványos tablókon mutatják be Petőfi Sándor életének legfontosabb állomásait. Kiskőrös új főtere a nagy zöldfelületekkel kiválóan alkalmas a háromdimenziós elemeket is felvonultató kiállítás megrendezésére. Nemcsak látványos lesz, hanem hasznos is, hiszen séta vagy üldögélés közben minden információ ott lesz előttünk a költőóriásról.

Petőfi Sándor nyomában

Petőfi költészetében jelent meg először a családi líra, a házastársi szerelem ábrázolása, tájköltészetében az Alföld. Műveiben a nép nyelvén szólt. A Petőfi nyomában című tematikus túrákat a Kiskunsági Nemzeti Parkban rendezik meg. Ezek célja, hogy a természet szeretetén és a Petőfi-kultusz ápolásán keresztül a szülőföldhöz való kötődést is megerősítse. A Kiskunság az elmúlt 200 évben teljesen átalakult, nagyobb részt elvesztette természetes élőhelyeit, karakterét, de most úgy láthatjuk, ahogy Petőfi Sándor költészetében is megjelent.

A szerteágazó Petőfi-kultuszt több településen tematikus turisztikai nevezetességek ápolják, így a költő életének fontos állomásain, például Kiskunfélegyházán, Kiskőrösön, Dunavecsén és Szalkszentmártonon emlékházak és múzeumok őrzik hagyatékát, szobrok dicsőítik a költőt és munkásságát. Az emlékév kapcsán itt is számtalan program várja majd az érdeklődőket.

Talpra, magyar!

A Bács-Kiskun megyei Talpra, magyar! elnevezésű program előkészítését, koordinálását és lebonyolítását a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság tagjaként a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat vállalta. Az évforduló apropóján Petőfi személye és az erre épülő programok alkalmasak lehetnek a megyei vízió eléréséhez, melyet Bács-Kiskun területfejlesztési koncepciója így fogalmaz meg 2040-re: „Bács-Kiskun megye egy olyan hely, amely élő és élhető, ahol jó élni és ahová jó érkezni, amely értéket, egészséget és élményt nyújt az itt élőknek és az ide érkezőknek, valamint amely biztonságos otthon, kiszámítható gazdasági térség.” 

Élményekből persze eddig sem volt hiány: országos hírű rendezvényként tartják számon a kecskeméti Hírös Hét Fesztivált, a bajai halfőző fesztivált, valamint a hajósi Orbán-napi borünnepet is. A szervezők célja, hogy a Petőfi-kultusz szellemét, illetve a Petőfi-emlékévek aktualitását felhasználva egy olyan projektet valósíthassanak meg, amely közösséget épít, erősíti a helyiek szülőföldjükhöz való kötődését. De cél a Petőfi-márka létrehozása, a magyar hőstudat kialakítása, a magyar összetartozás erősítése, a költőhöz köthető települések együttműködésének megerősítése, valamint a tudásmegosztás.

Petőfi életre kel, és túrós csuszát eszik

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a különleges időutazást azzal is egyedibbé teszi, hogy életre kelti a költőt. Bánföldi Szilárdot, a nyárlőrinci születésű színművészt kérték fel, hogy Petőfit megszemélyesítve hozza közelebb a költő szellemi hagyatékát, verseit. Ami igazán kuriózum, hogy Petőfi Sándor „maga kezeli” az Instagram-oldalát, sőt már a TikTokon is fent van, és úgy láthatjuk, ahogy eddig soha: valódi emberként. Itt kiderül többek között az is, hogy a költő imádta a túrós csuszát, és szívesen reggelizett gulyáslevest.

Bánföldi Szilárd

Nem lesz hiány tanulmányi, vers- és prózamondó versenyekből, tudományos és ismeretterjesztő konferenciákból, valamint emléktúrákból sem. Megrendezik az I. Bajai Folklór Fesztivált is, sőt a gasztronómia szerelmeseire is gondolnak: Ballószögön kakasfőző fesztivált, Hajóson Orbán-napi borünnepet, Nemesnádudvaron pedig vadgasztronómiai és borfesztivált tartanak. A bicentenáriumi események kiterjednek a szülőváros, sőt az ország határain túlra is, mindenhol, ahol a költő rövid élete során megfordult vagy intézmény viseli a nevét.

Fotók forrása: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A rovat további cikkei