Never give up! Ritka alkalom, hogy ez a már igencsak elcsépelt mottó jobban illik valamihez, mint a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ legújabb, Kép–Élmény címmel december 17-én nyílt tárlatához.


never_give_up_600x400.png
Kép-Élmény, Képeslap projekt, 2018
Koncepció: K. K. B. (18)

A Bolyai Gyermekotthoni Központ gondoskodásában élő fiatalok részére 2018 januárjában fotó alapú művészetterápiás és élménypedagógiai projekt indult: fotográfusok, fotóművészek egy workshop-sorozaton a növendékekkel közösen hoztak létre a fiatalok önkifejezését és önismereti munkáját elősegítő fotográfiákat, fotó alapú alkotásokat.

Az ötlet Hossala Tamásé, aki fotográfiai alkotómunkáját és a gyermekvédelemben szerzett több mint 20 éves tapasztalatát integrálta ebbe a projektbe. A művészet és a segítő munka különös találkozásának termékeny folyamatában célja volt, hogy minőségi alkotások szülessenek. Az ő személye egyben garancia is arra, hogy a projekt ne csupán egyedi és időleges legyen, hanem kettős hivatásának köszönhetően hiteles és folytonos maradhasson.


rozovics_eva_600x424.png
Kép-Élmény, Múlt-jelen-jövő projekt, 2018
Mentor Rozovics Éva, mentorált: Szalai Krisztina

A Kép-Élmény projekt során a 8-22 év közötti fiatalok és a résztvevő fotográfusok több téma mentén készítettek fotókat mobiltelefonnal, valamint profi fotós felszereléssel. A kiállítás terembeosztásában követi a tematikákat.


kepeslap_projekt_b_d_19_ev_600x399.png
Kép-Élmény, Képeslap projekt, 2018
Koncepció: B. D. (19)

A Képeslap projekt során az itt és most megragadása volt a cél, az így létrehozott képeslap hátoldalán jövőbeli önmaguknak szánt személyes üzeneteket fogalmaztak meg. A kisgyermekien kedves gondolattól (legyél híres sportoló) szívszorító élmények megidézésén át bölcs életcél megfogalmazásáig (a munkád legyen a hobbid), vagy a kiállítás mottójaként is értelmezhető, Never give up! felirattal tetovált alkar fényképéig.

A Múlt-jelen-jövő nevű projektben a fotográfusok együtt dolgoztak egy-egy mentoráltjukkal, közösen dolgozták fel a három idősíkot. Visszatekintettek a múltra, kivetítették azt a mára, és jövőbeli terveket is felvillantottak. A képeikhez mindegyik gyermekotthoni gondoskodásban élő gyermek értelmező szöveget fűzött, a közös munkát értékelték. A közös munkáról, az újonnan szerzett impulzusokról minden résztvevő pozitívan nyilatkozott.

A projektben rsézvevő fotósok: Ajpek Orsolya, Barakonyi Szabolcs, Bartha Máté, Dobos Tamás, Kéri Gáspár, Móricz-Sabján Simon, Rozovics Éva, Szabó Bernadett, Szász Lilla és Szombat Éva.


szabo_bernadett_600x337.png
Kép-Élmény, Múlt-jelen-jövő projekt, 2018
Mentor: Szabó Bernadett, mentorált: Meleg Dániel

A Szobabelsők téma a gyermekotthonban élők életterét, a saját elképzelésük szerint kialakított területet mutatja be.

A Deszkás projekt a gyermekotthoni léten belüli mikroközösség mindennapjaiba enged betekintést az ott élők szemszögéből. A fotók visszatérő témája a sport, a deszkázás szeretete.


deszkas_projekt_600x400.png
Kép-Élmény, Deszkás Projekt, 2018
Fotó: V. R.

A kiállítótermekben a Demowood gyermekfoglalkoztató workshop során készült, gyönyörű, gyalult padok hívogatnak pihenésre, szemlélődésre.

A Kép-Élmény program a Műhely-Klub és Lentulay Edina meseterápiás foglalkozásaival egészült ki.

A tárlat március 10-ig látogatható.