A 2018 decemberében kapott cím révén a Bakony–Balaton térség Veszprém központtal egyedülálló kulturális-kreatív régióvá válhat.

Az Európa kulturális fővárosa (EKF) címet 1985-ben hozták létre, az Európai Unió évente ítéli oda egy-egy városnak. Az eseménysorozat, amely hozzá kapcsolódik, az unió kultúrpolitikájának egyik legfontosabb pillére. Fő célja az, hogy a címet elnyerő város lehetőséget kapjon kulturális életének fejlesztésére és bemutatására, és hogy az európaiak kulturális találkozások révén közelebb kerülhessenek egymáshoz.

A budapesti Európa-pontban november 24-én megrendezett kerekasztal-beszélgetésen Mike Friderika, az EKF programfejlesztésért felelős igazgatója, Mészáros Zoltán, az EKF vezérigazgatói főtanácsadója és Can Togay János filmrendező, író, forgatókönyvíró, az EKF művészeti és kreatív főtanácsadója vett részt. A beszélgetést Likó Marcell, a Vad Fruttik zenekar frontemberének szólókoncertje követte.

A résztvevők ismertették a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programjainak főbb témáit és célkitűzéseit, és arra keresték a választ, mit jelent a cím a város és Magyarország számára. Hangsúlyozták, hogy ennek elnyerése túlmutat a tervezett programokon, és olyan, hosszú távon fenntartható és működőképes folyamatok elindításának alkalmát kínálja, amelyek mindenki számára vonzóvá tehetik a térséget. Nemcsak a turistáknak szeretnének vele kedvezni, hanem ott élőknek és az odaköltözést tervezőknek is.

Mint pályázati anyagukban is megfogalmazták: az Utcakép program szellemében az a céljuk, hogy Veszprém történelmi belvárosa újra élettől zsongjon, a fiatalok számára is mozgalmas, élhető hely legyen. Az évek óta üresen álló üzlethelyiségekben kreatív kulturális terek, valamint gasztronómiai és kulturális élményeket kínáló üzletek nyílnak majd. Törekvéseik másik fontos eleme a szezonalitás leküzdése, azaz hogy a turisták ne csak a nyári hónapokban látogassanak el a városba. Így született meg a Holtszezon Kortárs Irodalmi Fesztivál, amely az év első felére időzített program. A krimi, a sci-fi, a képregény és a fanzin kultúra, az ifjúsági és gyermekirodalom iránt érdeklődők számára hiánypótló csemege lesz, mivel a klasszikus irodalmi műfajok mellett olyanokat is felsorakoztat majd, amelyek ugyan sokak kedvencei, a legtöbb irodalmi rendezvényen mégis kisebb hangsúlyt kapnak. Az előadások mellett izgalmas workshopok, műhelyek is várni fogják az érdeklődőket, mint például a képregénykészítés, a sci-fi-írás és a líraműhely.

A Balaton Wine & Gourmet gasztrofesztiválról is szó esett, amely a rendezvénysorozat egyik leglényegesebb és legkomplexebb gasztrokulturális vállalása, a régió gasztro- és borkultúrájának hiánypótló és hagyományteremtő fesztiválja lesz. A terv szerint az évről évre visszatérő fesztiválon gasztrokiállítók, kóstolók, élményétkezések, szakmai találkozók, mesterkurzusok, kulturális és családi programok várják majd az érdeklődőket.

Az est a programsorozat egyik jelmondatával zárult: „Soha többé unalmas kedd!”

Fotók: Swartz Dániel