Június 3-án képregény-kiállítás nyílik a Restro Puskinban Átváltozások címmel, amelyen kiállítanak a 2020-ban és 2021-ben díjat nyert alkotók: Benczédi Anna Júlia, Fintor Gréta, Koska Zoltán, Németh Gyula, Oravecz Gergely és Sarlós Endre. Ugyanezen a napon Walter Venturi, a Bonelli kiadó rajzolója tart masterclasst az Olasz Kultúrintézetben, június 4-én pedig Ronan Toulhoat francia képregényszerző és rajzoló várja az érdeklődőket a Francia Intézetben egy gyerekworkshoppal és egy interaktív előadással a digitális rajzolásról.

A június 5-i vásáron számos magyar alkotó és kiadó friss képregénye beszerezhető lesz, köztük olyan érdekességek, mint az Arvo Pärt zeneszerző életéről szóló képregény, Futaki Attila és Matz közös képregénye, A kivarrt vagy Charles Burns mára legendássá vált Black Hole című képregénykönyve. Folytatódnak már ismert szuperhőssorozatok, de nem maradnak el a magyar képregényklasszikusok újrakiadásai sem. Az alkotócsoportok, szerzői képregényesek és nagyobb kiadók mellett helyet kapnak képregényes termékek is. A vásár mellett egy kiállítás is megtekinthető Így készül az Asterix! címmel. A Móra Kiadó közreműködésével a látogatók megnézhetik, hogyan kelnek életre az Asterix képregény karakterei, és végigkövethetik az alkotói folyamatokat is.

A Dürer Kert színpadán hazai és nemzetközi alkotók, szakértők beszélgetnek karrierjükről, nemzetközi trendekről. Dunai Tamás képregénykutató mellett Mahmud Asrar (Marvel, DC és Image Kiadók rajzolója, címlap-grafikusa) a Marvel univerzumát mutatja be többféle szempontból, Walter Venturi és Ronan Toulhoat pedig karrierjéről és az alkotói folyamatokról beszél. A Franciaországban sikeres karriert befutó magyar alkotókkal, Farkas Lajossal, Futaki Attilával és Németh Gyulával tapasztalataikról, a frankofón közegről és a képregényes turnékról beszélget Szép Eszter. Illusztrátori és képregényes munkásságáról, terveiről a 2021-ben Arany rajzszög díjjal jutalmazott Cserkuti Dáviddal Demus Zsófia beszélget.

A vasárnapi színpadi programok mellett természetesen átadják az Alfabéta- és a Korcsmáros Pál-díjakat is. Munkásságának elismeréseként és a 2021-ben bizonyított igen aktív kutatói és rendezvényszervezői aktivitásáért a Korcsmáros Pál-díjat idén Kertész Sándor kapja. A nap zárásaként a látogatók a Roboraptor Nagy Multiverzumkvízén mérettethetik meg magukat.

A fesztivál zárónapján, június 5-én képregényes workshopokkal is várják az érdeklődőket: a mangakarakterek és azok arckifejezései, jelentései mellett a résztvevők megalkothatják saját szuperhősüket is. A vízitündér Alfabéta-díjas rajzolójával, Benczédi Anna Júliával pedig egy kollaboratív, többkezes képregényalkotásban gondolkodhatnak a történetvezetés lépéseiről.

Fotó: Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál