fbpx

„Sokszínűségével együtt is egységes, gazdag, szerethető zenei anyagot tudunk bemutatni” – Szalóki Ági új lemezéről

Szalóki Ági a kisfia megszületése után sem lassít: folyamatosan koncertezik, és hamarosan érkezik tizedik albuma, amelyen ismét a gyerekeknek énekel. A Zümmögő idő dalait augusztus 20-án ingyenes szabadtéri koncerten mutatja be fiatal közönségének a Magyar Zene Házánál.

Áron fia tavaly áprilisban született. Ahogy látom, az idei koncertnaptára már jócskán tele van. Könnyű volt a visszatérés a színpadra?

A visszatérésem fokozatos volt. Nem koncertturnéval kezdtem, volt bennem egyfajta tudatos mértékletesség. Viszont a szülés után már nem sokkal színpadon álltam, ami azért sikerülhetett, mert nagyon komoly családi hátterem, bázisom van, amely segít abban, hogy meg tudjam tartani a munka és a család terhei közötti egyensúlyt. Persze néha így sem könnyű. Áron egyébként nagyon kiegyensúlyozott gyerek: sok zenét hallgat, barátságos és alkalmazkodó. Gyakran jön velem a koncertekre is, de arra mindig figyelek, hogy ne boruljon fel a napirendje, meglegyenek a számára a biztonságot adó keretek, szokások. A születése előtt költöztünk Budakeszire a fővárosból. Nagyon hálás vagyok, hogy jó levegőn, a természet közelében nevelhetem fel.

A legtöbb fellépésén gyerekeknek énekel. Változtak a koncertélményei, amióta anyuka lett?

A Covid a többi zenészhez hasonlóan engem is hosszú leállásra kényszerített, a feloldást követő első koncertek szinte katartikus élménynek számítottak. A szülés utáni első fellépéseim viszont egészen különösek, álomszerűek voltak számomra: egyszerre voltam még benne a bensőséges babás-mamás világban és fordultam a zene által a közönség felé. Ma csodálatos érzés, amikor azt látom, hogy a tipegő kisfiam boldogan forog, önfeledten tapsol a táncoló gyerekek között.

A beszélgetésünk apropója az augusztus 20-i lemezbemutató koncert. Milyen dalokkal készül?

Akik ismerik a korábbi munkáimat, tudják, hogy a világzene kategóriába sorolható, stílusában eklektikus, változatos zenei világban gondolkozom. A Zümmögő idő című új album is igen színes lett. A hagyományainktól, gyökereinktől nem rugaszkodtam el, a lemezen énekelt versek, mesék, magyar és beás népdalfeldolgozások is elhangzanak. Nemes Nagy Ágnes Madarak, Kányádi Sándor Madáretető, József Attila Csendes kévébe és Altató című megzenésített versei is helyet kaptak a lemezen. Ez utóbbit már a kisfiam születése inspirálta.

Még a Covid előtti időszakban kezdtem el ismerkedni a régi zenével, amivel új, végtelenül tágas világ tárult fel előttem. Ezt szeretném megmutatni a gyerekeknek is, ezért a lemezre felkerült például olasz táncdal, 16. századi ének Hunyadi Jánosról és 18. századi virágénekek is. Úgy gondolom, hogy sokszínűségével együtt is egységes, gazdag, szerethető zenei anyagot tudunk bemutatni a koncerten.

Több meghívott vendég is részt vesz a lemezbemutató koncerten. Kikkel fog együtt zenélni?

Ez a koncert azért is különleges lesz, mert ebben a felállásban nem vagy csak nagyon ritkán hallhat majd minket a közönség. Vendégem lesz Eredics Salamon, akit a közönség a Söndörgő együttes virtuóz zenészeként ismerhet. Ölveti Mátyás viola da gambán játszik majd – ő a Szabó Balázs bandájából és az Accord Quartetből is ismerős lehet a közönségnek. Király Nóra jó ideje foglalkozik régi zenével, a francia és olasz régi dallamok nagy ismerője. Átszellemült játékára, tehetségére, elhivatottságára és angyali lényére egyre több muzsikus figyel fel. A koncerten középkori hárfán játszik majd, és egy karácsonyi összeállításban együtt énekelünk. Bolya Mátyás citerán, Reményi Árpád lanton zenél velünk.

Kiknek szól ez a lemez? Milyen korú gyerekeket vár az előadásra?

Jellemzően a három és hét év közötti gyerekek szoktak járni a koncertjeimre, de úgy érzem, hogy ennek a lemeznek az anyaga a kicsit idősebbek számára is érdekes lesz. Legfeljebb hetvenperces műsort tervezek, de figyelni fogom a közönséget, és ha úgy látom, hogy már fáradnak a gyerekek, akkor hamarabb abbahagyjuk a zenélést. Az édesanyjuk hasában lakó magzatoktól az aggastyánokig mindenkit szeretettel várunk.

A dalokból lesznek videós feldolgozások is?

A Madáretetőhöz már készült, azt még a terhességem idején vettük fel. De remélem, hogy lesz még több is, hiszen manapság nagyon fontos a vizualitás, és a videókkal sokkal könnyebb eljuttatni a gyerekekhez a zenéket. Nemrég egy NKA-pályázatnak köszönhetően a Kongó-bolt és a Macskapiac című dalomból csodálatos animációs klipek készültek Lovrity Kata Anna rendezésében.

Bár a naptára elsősorban gyerekkoncertekkel van tele, azért időnként kifejezetten felnőtteknek szóló fellépései is vannak. Ilyenre mikor lehet számítani? Külföldi koncerteket tervez?

Augusztus elején először léphettem fel a Canarróval, ami igen szép élmény volt. Legközelebb szeptember 23-án láthat a felnőtt közönség: a Tálas Áron Trióval és Palya Beával lesz koncertünk a Magyar Zene Házában. A kisfiam miatt most külföldi fellépéseket nem vállalok, és belföldön is csak módjával utazom messzebbre. 

Már több mint 25 éve áll színpadon. Van olyan terve, vágya, amit mindenképpen szeretne megvalósítani?

Egy zenész fantáziája nagyon el tud szabadulni, ha a muzsikálásról van szó. Egy olyan koncertet például el tudnék képzelni, amelyen vonós zenekarral, kórussal, mestereim, ikonjaim: Tolcsvay László, Koncz Zsuzsa, a Gryllus testvérek, Sebő Ferenc és Sebestyén Márta közreműködésével lépnék fel, akiknek a munkásságából rengeteget merítettem. Ha távolabbra tekintünk, két év múlva, 2024-ben lesz húszéves a gyerekeknek játszó zenekarom: ezt majd szeretném jubileumi válogatásalbummal, hozzá tartozó szövegkönyv megjelentetésével és persze koncerttel is megünnepelni. De ez még csak távoli terv, a jövő zenéje. Feleannyit játszom, mint akár csak három évvel ezelőtt, de azóta édesanya lettem, és én elsősorban édesanya vagyok. Elégedett vagyok a jelenlegi helyzetemmel, a fellépéseim mennyiségével. Most nem is vágyom másra, csak arra, hogy a kisfiam békében cseperedhessen fel.

Fotók: Téglás Zoltán

A rovat további cikkei