Az Emlékhelyek napját idén május 13-án rendezik meg országszerte csaknem ötven helyszínen. Az eseményen átadják Az év emlékhelye díjat is.

A Nemzeti Örökség Intézete egész nap ingyenes programokkal várja az érdeklődőket. A tizenegyféle tematikus túrán a Salgótarjáni utcai zsidó temető és az Új köztemető Látogatóközpontja mellett az érdeklődők megismerhetik a Fiumei úti sírkert építészeti értékeit, aktábrázolásait, irodalmunk nagyjait, valamint a Petőfi-év kapcsán a költő kortársait is. Éjszakai sétán is részt vehetnek a látogatók sírkertben: zseblámpával, énekszó mellett a legszebb angyalszobrokat kereshetik fel. Este 20 órától Rémi Tünde és Appelshoffer János tánc, zene és költészet hármas egységére épülő előadói estje látható Jókai Mór sírjánál. Az Emlékhelyek napján 15 és 20 óra között szabadon bejárhatók a sírkert mauzóleumai. Budapesten először látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi 200 projektjének mozgó múzeumbusza, amely két napra beköltözik a Fiumei úti sírkertbe.

Kiskőrösön 9 órakor ingyenesen látogatható tárlatvezetéssel Petőfi szülőháza. Gyulán részt vehetünk solymász-, kovácsműhely- és fegyverbemutatón. Gödöllőn a kastély titkos életével ismerkedhetnek meg. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Tiszai bemutató című új kiállításán ingyenes tárlatvezetést biztosít a meghirdetett időpontokban, Székesfehérváron pedig középkori, reneszánsz programokkal várják a látogatókat. Az Emlékhelyek napján ingyenes tematikus sétákkal fedezhető fel a budai Vár Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné nyomdokain.

A rendezvénysorozat tavaly több mint húszezer érdeklődőt vonzott. Az idei év megnyitója délelőtt tíz órakor a Pákozdi Katonai Emlékpark Nemzeti Emlékhelyen lesz. A helyszín tavaly kiérdemelte Az év emlékhelye díjat. Az idei nyertesnek az elismerést május 13-án 18 órakor adják át a Fiumei úti sírkertben.

Részletes program itt.