Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész mintegy ötven alkotását bemutató életmű-kiállítás nyílt csütörtökön a varsói Királyi Lazienki Múzeumban.

A kiállítás lengyel és magyar nyelvű katalógusának előszavában Kövér László, az Országgyűlés elnöke rámutatott: Somogyi Győző már a kommunista diktatúra idején „olyasmire vállalkozott, ami azokban az időkben a nemzeti öntudat megőrzésének kevés lehetséges útja közül az egyik volt: a magyar hadiviseletek rekonstruálásával a hősi múltat villantotta fel a Kádár-korszak internacionalista szürkeségébe született fiatalok előtt”.

Elzbieta Witek, a lengyel szejm elnöke az előszavában aláhúzta: Somogyi Győző munkássága kiemelt figyelmet érdemel, alkotásai a művészre jellemző részletgazdagsággal elevenítik fel a magyar múlt hőseit, valamint az országaink közötti fontos eseményeket és történelmi kapcsolatokat.

Somogyi munkásságát a lengyel kultúrában is olyannyira jelen lévő legfőbb alapértékre, Istenre való gyakori, világosan megfogalmazott, szimbolikus utalások jellemzik – fogalmazott Witek, rámutatva: a lengyel közönségnek szánt ajándékként a Czestochowai Szűzanya festményének egy kis, népi stílusú feldolgozása is helyet kapott a varsói tárlaton.

Zbigniew Wawer, a Királyi Lazienki Múzeum igazgatója a kiállításmegnyitón felidézte: mint hadtörténészt, mindig is érdekelte nemcsak a lengyel, hanem az európai egyenruhák története, Somogyi Győző könyveinek köszönhetően pedig megismerte a magyar uniformisok történetét a középkortól kezdve a második világháborúig.

A magyar történetek Somogyi Győző festészetében című tárlat a tojástemperával és olajpasztell technikával készült képek, egyedi és sokszorosított grafikák, valamint számos illusztrált könyv és alkalmi nyomtatvány segítségével vázolja fel az idén nyolcvanéves művész munkásságát a hadtörténeti tárgyú ábrázolásoktól a tájképeken és csendéleteken át a portrékig.

A kiemelkedő alkotások közé tartozik a Báthory István 1576-os krakkói bevonulását ábrázoló nagyméretű festmény, valamint a Jézus Szíve szárnyas oltár, de papírból kivágott, festett játékkatonák is láthatók a Rákóczi-szabadságharc korszakára jellemző egyenruhában.

A június végéig látogatható tárlat törzsét Takács Gábor művészettörténész és családjának gyűjteménye képezi. A kiállítás a lengyel kulturális és örökségvédelmi tárca, a varsói magyar nagykövetség és a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ közös szervezésében valósult meg.

A nyitókép Somogyi Győző 2017-es kiállításán készült Székesfehérváron. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka