A pécsi belvárosban feltárt leletegyüttes különlegessége abban rejlik, hogy építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak kora keresztény temetkezési építészetét és művészetét.

Az elmúlt húsz évben Pécs legnépszerűbb turisztikai attrakciói lettek a világörökségi helyszínek. Az üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. adatai szerint 125 országból érkeztek látogatói a világ minden tájáról. 2007 óta több mint 600 ezren keresték fel az ókeresztény sírkamrákat, temetői helyszíneket.

Népszerűek az egyedülálló múzeumpedagógiai lehetőségek, mint például a pécsi diákoknak tartott ingyenes rendhagyó történelemóra is. Ezeknek a programoknak is köszönhető, hogy a látogatók mintegy negyven százaléka a diákok és pedagógusok közül került ki, akik részben pécsi iskolák tanulói, részben osztálykiránduló csoportok.

A turisták körében nagy érdeklődést váltanak ki a vezetett világörökségi séták, és a fejlámpás, titkokkal teli éjszakai tárlatjárat is. A legnépszerűbbnek a Föld alatti Pécs-program bizonyult, melynek során a Cella Septichora ókeresztény emlékeinek bemutatása után a séta az ötszintes pécsi pincerendszerben, egy pohár pezsgő kóstolásával zárul.

A Cella Septichora látogatóközpont – mely Bachmann Zoltán tervei alapján készült – 2007 óta fogja össze egyetlen, 1800 négyzetméteres komplexumba a Dóm tér alatt nyugvó késő római kori temetői emlékeket, sírkamrákat.

A látogatóközpont programok helyszíneként is jelentős. Kiállítások, irodalmi estek, könyvbemutatók, koncertek, balettelőadások, szakmai konferenciák és sok pécsi pár esküvői szertartása is zajlott már ebben a különleges, hétkaréjos térben. A Múzeumok Éjszakája és a kulturális örökség napjai minden évben különösen sok látogatót vonzanak, akárcsak a Zsolnay Fényfesztivál.

2015-ben az Értékes Pécs pályázat eredményeként a Cella Septichora látogatóközpont a mai kor igényeinek megfelelő infokommunikációs eszközparkkal bővült (interaktív tablók, multimédiás eszközök, LCD tévék stb.), továbbá 3D-animációk, filmek, makettek teszik könnyebben értelmezhetővé az ókeresztény temető emlékeit.

A szakmai munka színvonalát jól tükrözik azok a nemzetközi pályázatok, amelyekkel fontos projekteket valósítottak meg a kollégák. Ilyen például a Római császárok és borok tematikus útja, melynek keretében Sopianae Roman Walk, azaz Római séta Sopianae-ban címmel olyan mobilapplikációt fejlesztettek, amely városszerte 23 épületet ismertet a valahai római világból, ráadásul igen változatosan: a bazilikától kezdve az iparnegyeden át a temetőkig.

Sajnos a vírushelyzet miatt a húszéves évforduló megünneplésére tervezett világörökség nap és szakmai konferencia megrendezésére csak később lesz lehetőség, de még az idei évre is tartogat újdonságot a világörökség csapata.