Megrohamozták a látogatók a világhírű román szobrászművész, Constantin Brâncuși munkáiból nyílt kiállítást Temesváron egy héttel a zárás előtt, sokuknak nem sikerült bejutni a kiállítóterekbe.

A tárlat az egyik legsikeresebb képzőművészeti esemény Romániában. Szeptember végén nyílt a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat keretében, és január 28-án zárja be kapuit. December végéig több mint százezren tekintették meg a tárlatot. Bár a szervező Temesvári Művészeti Múzeum január elején bejelentette, hogy januárra elfogyott a több mint 20 ezer online jegy, hétvégén sokan indultak útnak abban bízva, hogy a helyszínen sikerül belépőt venniük.

A ProTV beszámolója szerint már reggel nyolc órától sorban álltak az emberek, hogy megtekinthessék a világhírű szobrokat, de sokaknak nem sikerült bejutni. Pedig Bukarestből, Kolozsvárról vagy Brassóból utaztak több száz kilométert, foglaltak szállást az emlékezetes élmény reményében. Olyanok is voltak, akik több napja próbálnak bejutni a kiállításra. A múzeum jegypénztáránál ugyanis 360 jegyet értékesítenek naponta, aki nem kerül sorra, csak másnap reggel próbálkozhat újra. A kint maradt emberek felháborodottan adtak hangot csalódottságuknak, többen a szervezésre panaszkodtak.

Filip Petcu múzeumigazgató a televíziónak elmondta: a látogatók számát azért kellett korlátozni napi ezerre, hogy biztosítani tudják a megfelelő mikroklímát az értékes műveknek. Szerinte minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy minél többen láthassák a szobrokat, de nem garantálhatják, hogy mindenki bejut, aki akar.

A temesvári tárlatot Constantin Brâncuși „jelképes hazatérésének” tekintik Romániában, mivel a Párizsban befutott szobrásznak több mint 50 éve nem volt kiállítása szülőhazájában. A Brâncuși: román források és nemzetközi perspektívák című kiállítás teljességében igyekszik bemutatni Brâncuși művészetét és életét, és első alkalommal helyezi román kontextusba a szobrászt.

Több alkotói időszakába enged betekintést. 22 szobra, 55 fényképe és 11 rajza látható. Közöttük olyan híres alkotásai, mint A csók, A pogány kisasszony vagy az Alvó múzsa. A kiállított anyag a párizsi Pompidou Központból, a londoni Tate Modernből, a velencei Guggenheim Alapítványtól és magángyűjteményekből származik. Román sajtóbeszámolók szerint összértéke félmilliárd euró.

Constantin Brâncuși (1876–1957) nemzetközi hírű román szobrász a párizsi iskola tagja volt. Szegényparaszti családban született, de már gyermekként kitűnt fafaragói tehetségével. A bukaresti Szépművészeti Iskolában és Párizsban tanult, mások mellett Auguste Rodin műhelyében. Ezután fejlesztette ki saját stílusát, amely híressé, a modern szobrászat úttörőjévé tette.

A kiemelkedő romániai kiállítást mi is megnéztük.

https://kultura.hu/tomegek-ostromoljak-a-brancusi-kiallitas-bejaratat/

Nyitóképen Constantin Brâncuși kiállítása Temesváron. Fotó: Beliczay László / Kultúra.hu